Criteriile de externare a pacientilor infectati cu coronavirus au fost modificate, astazi, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, Nelu Tataru.
Pacientii asimptomatici cu factori de risc, precum si pacientii simptomatici care au forme usoare vor fi internati in spitale de faza 2 sau suport. Acestia vor putea fi externati dupa minim 10 zile de internare in lipsa febrei si ameliorarea simptomatologiei, pentru cel putin 72 ore. Testarea de control se va efectua in ziua 8 de la internare.
Pacientii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externati dupa 10 zile, daca medicul curant considera oportun pe baza criteriilor clinice, cu conditia izolarii la domiciliu pana la implinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internarii (respectiv 4 zile de la externare).
Pacientii asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externati dupa 10 zile, fara a fi necesara izolarea la domiciliu.
In cazul pacientilor cu afectiune renala care necesita dializa, acestia vor fi mentinuti internati pana la 14 zile in vederea asigurarii accesului la dializa (procedura care nu poate fi efectuata in conditii de izolare la domiciliu).
Ce se intampla cu pacientii cu forme severe
Pacientii simptomatici cu forme medii sau severe, vor ramane in spitale faza 1 sau 2 care au in structura sectii de terapie intensiva sau in spitale suport, in cazul in care spitalele de faza 1 sau 2 nu au sectii de terapie intensiva.
Internarea trebuie sa dureze cel putin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel putin 72 ore si ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua dupa indeplinirea criteriilor mai sus mentionate. Pacientii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externati daca medicul curant considera oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicatii de izolare la domiciliu pentru o perioada stabilita de medicul curant.
Personalul medical este obligat sa utilizeze echipamentele individuale de protectie (PPE) conform normelor in vigoare pentru toti pacientii care se adreseaza serviciilor medico-chirurgicale, adaptat in functie de riscul manoperelor efectuate la pacient.
Monitorizare dupa externare
Dupa externare, monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu se face de catre medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicina.
Pentru pacientii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie monitorizarea zilnica este efectuata de catre Directia de Sanatate Publica Judeteana si a municipiului Bucuresti.
Pana pe 23 iunie, pe teritoriul Romaniei au fost confirmate 24.505 cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.187 au fost declarate vindecate si externate.
Cititi si: Vaccinul contra COVID-19, testat pe oameni. Ce spun primii voluntari
Cititi si: Controversa „vaccinului romanesc contra COVID-19”. Reactia celui care l-a testat