La intrebarea „Care crezi ca este cea mai mare amenintare pentru casa ta?”, 30,5% au mentionat cutremurul. In topul celor mai mari amenintari pentru locuinta, un seism este pe locul al doilea. La diferenta nu foarte mare, pe primul loc in topul fricilor, este teama de incendiu (38,1%).
Recentul cutremur din centrul Italiei, in urma caruia si-au pierdut viata 292 de persoane, din care 11 cetateni romani, ne-a pus din nou pe ganduri. Insa nu e cazul sa credem in tot felul de speculatii ale unor pseudo-specialisti.
E clar ca nu pot fi prevenite sau anticipate cutremurele, insa nici nu e cazul sa traiesti in permanenta cu aceasta frica mai ales daca respecti cateva norme elementare. In cazul in care vreti sa va construiti o casa in urmatoarea perioada, va prezentam regulile pe care trebuie sa le respectati pentru a avea o casa cat mai rezistenta la cutremure.
Fa-ti proiectul la un arhitect. Desi nimeni, nici macar la tara, nu mai are voie sa construiasca fara autorizatii nici macar un hambar, sunt unii care inca reusesc sa fenteze regulile. De fapt, ce nu-si dau ei seama e ca isi fac rau singuri. Arhitectul este obligat sa colaboreze cu un inginer structurist, care ii va spune exact cat de rezistenta e casa si, eventual, ce elemente lipsesc sau ce este in plus.
„Pot exista situatii in care o casa, daca nu este bine proiectata, se poate prabusi si daca trece o masina mai mare prin apropierea ei. In astfel de cazuri, nici n-are sens sa ne gandim la un cutremur cu magnitudine mare”, a declarat arhitectul Paul Comanescu, pentru CasePractice.ro.
Atentie la teren. Faceti un studiu geotehnic, care va arata exact la ce adancime se poate sapa fundatia si cat de bun este terenul pentru construit. De asemenea, e bine sa construiti pe un teren nivelat. Cu cat terenul este mai inclinat, cu atat exista mai multe riscuri in cazul unui cutremur. Iar daca terenul nu este foarte stabil poate exista chiar si riscul unei alunecari de teren.
Atentie la materialele pe care le folosesti. E foarte important sa folosesti materiale de calitate si nu incerca sa apelezi la improvizatii. Gandeste-te ca-ti faci o casa in care ai putea trai pana la sfarsitul vietii si o poti lasa si urmasilor. Daca ti s-au terminat banii mai bine astepti. De asemenea, daca e o zona in care s-au intregistrat cutremure cu magnitudini mai mari, puteti opta pentru o casa din lemn, care este mai flexibila in cazul unor seisme.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: