Ideea de a recicla și încercarea de a reduce nivelul de risipă a alimentelor devin tot mai populare. Compostarea resturilor vegetale este foarte căutată în ultima vreme. Ba chiar se crede că, în următorii 10 ani, fiecare gospodărie va avea un recipient sau un aparat pentru compost. Iată care sunt câteva reguli pentru a face compost acasă.
Ce este compostul
Compostul este un îngrășământ natural care este, de obicei, folosit de fermieri. Totuși, acesta poate fi folosit și pentru grădina proprie. Poate fi folosit chiar și de cei care au pe balcon mici ghivece pentru legume.
Acesta se obține din fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și din cele de origine animală. Frunzele uscate sau iarba proaspăt tunsă sunt printre principalele resturi vegetale folosite pentru acest tip de îngrășământ natural.
O bună parte din produsele alimentare pe care le cumpărăm, ajung să nu fie folosite și apoi le aruncăm la gunoi. Astfel, nu irosim numai alimente, ci și bani. Procesul de compostare al acestor resturi este un bun mod de a economisi bani și de a nu risipi alimentele pe care nu le mai consumăm. Reglementările europene chiar ne îndeamnă să transformăm aceste resturi în compost.
Compostul ajută la hrănirea, regenerarea, și aerisirea solului, menținându-i în același timp nivelul de umiditate necesar. Acesta adaugă nutrienți plantelor și le ferește inclusiv de boli. De asemenea, acest proces este foarte prietenos cu mediul, așadar nu va mai fi nevoie să folosiți fertilizatori chimici.
Reguli pentru a face compost acasă
Procesul de realizare a compostului pare că înseamnă doar să arunci toate resturile vegetale la un loc. Totuși, există anumite reguli care trebuie urmate pentru a fi siguri că procesul de descompunere este corect realizat.
În primul rând, este important să avem două recipiente pentru colectarea gunoiului. Într-unul dintre ele vom arunca resturile menajere ce se strâng, iar în celălalt vom aduna resturile vegetale.
Compostul va avea nevoie de un echilibru pe care îl va atinge singur în timp. Avem, așadar nevoie de deșeuri „maro”, bogate în carbon și deșeuri „verzi”, bogate în azot.
Deșeurile „maro” sunt reprezentate de rumeguș, frunze uscate, crengi, carton sau paie. Cele „verzi” sunt reprezentate de iarbă, coji de ouă, tulpini de porumb, zațul de la cafea, fructe, legume și chiar și pliculețe de ceai.
Pentru un compost cât mai echilibrat, se recomandă să folosiți trei părți de deșeuri „maro” și o parte de deșeuri „verzi”. Peste acestea trebuie adăugată puțină apă pentru a facilita procesul de descompunere. Nu trebuie să exagerăm cu apa, deoarece compostul are nevoie de oxigen pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere.
Compostul va trebui amestecat pentru a putea primi aer. În cazul în care faceți compost în grădină, puteți să îl puneți într-o groapă neacoperită. Dacă îl folosiți în casă, puteți fie să folosiți anumite găleți speciale, fie să cumpărați un compostor. Pentru a putea reduce mirosul neplăcut, puteți pune câte un strat de pământ între resturile vegetale.
Reguli pentru a face compost acasă
Trebuie să știm că în grămada de compost nu putem pune chiar orice fel de resturi. Este imperios să evităm a folosi carne de orice fel. Aceasta va da un miros foarte urât, ceea ce va atrage gândaci sau alți dăunători și poate deveni chiar o sursă de boli. Pe lângă acestea, nu avem voie să punem la ocmpost ulei, grăsime, fecale de la animale, resturi sau semințe de la plante bolnave.
Hârtia poate fi pusă la compost, însă doar dacă aceasta nu este colorată sau plastifiată. Cojile de banane, piersici sau portocale nu trebuie adăugate nici ele deoarece sunt șanse mari să conțină pesticide. Frunzele de nuc nu trebuie nici ele adăugate la compost.