Multi dintre romanii care doresc sa devina proprietarii unei case din lemn se tem ca aceasta s-ar putea degrada la exterior, odata cu trecerea timpului. Vestea buna este ca o astfel de investitie poate fi in siguranta daca urmati cateva reguli simple, care incep cu alegerea lemnului potrivit pentru locuinta.
Nu toate speciile de lemn au aceeasi rezistenta la exterior. Densitatea, porozitatea, existenta rasinilor sau taninilor influenteaza rezistenta lemnului la apa sau la atacul insectelor si mucegaiurilor. Rezistenta foarte buna la exterior au lemnele care contin rasini (rasinoasele in general, laricele si molidul in special), uleiuri (lemn de tec) sau taninuri (salcamul). Specii cu o rezistenta foarte buna la putrezire sunt castanul si ulmul.
Umiditatea lemnului este un alt factor de care trebuie sa tineti seama. Aceasta ar trebui sa fie de 8%-12% pentru lemnul folosit la interior si de 14%-18% pentru cel utilizat la exterior.
Un lemn mult prea uscat folosit la exterior va absorbi umiditatea din mediu si vor aparea variatiile dimensionale si chiar crapaturi din cauza tensiunilor interne. Unul prea umed va pierde repede din umiditate si isi va micsora dimensiunile, aparand asa numitele “jocuri” ale scandurilor montate.
Ce adezivi sunt recomandati
Trebuie sa fiti insa atenti la alegerea adezivilor. Sunt adezivi care pot fi folositi la exterior, dar pentru lipirea obiectelor protejate. Adica stau sub copertine si nu sunt direct sub razele soarelui sau in bataia ploilor. Acestia sunt adezivii D3 pentru exterior.
Pentru a nu avea probleme este bine sa folositi adezivi D4. Nu folositi niciodata la exterior adezivi D1 sau D2 pentru ca nu au rezistenta la umiditate iar imbinarile se vor desface dupa foarte scurt timp.
Nu puneti lemnul direct pe pamant!
Daca lucrarea nu va obliga sa puneti lemnul in sau pe pamant lasati un mic spatiu si folositi-va de alte materiale (metal, plastic) pentru a face legatura cu solul. Daca folositi tarusi sau piloni din lemn care trebuie pusi in pamant, protejati-i cu metal sau plactic pana putin mai sus de suprafata solului. Asta pentru ca zona cea mai expusa la putrezire pentru un lemn este cea aflata imediat deasupra solului.
Protectie impotriva insectelor si mucegaiurilor
Lemnul protejat va rezista mai bine, fara sa se innegreasca in timp. Uneori substantele de protectie sunt continute in lazura (produse 2 in 1 sau 3 in 1). Exista insa si produse separate pentru tratare. In general, sunt produse concentrate care se dilueaza cu apa.
Pentru lemnele dure (castan) dilutia este mai mica, pentru ca lemnul absoarbe putin si trebuie sa fie protejat. Lemnele moi (rasinoase) absob mai mult iar solutia poate fi mai diluata. Rapoartele de dilutie sunt specificate de producator.
Obiectele din lemn care au fost atacate de mucegaiuri si s-au innegrit pot fi aduse la starea initiala folosind innalbitor de rufe (cel pe haza de hipoclorit de sodiu). Este o solutie simpla, ieftina si la indemana.
Nu faceti rabat la calitatea materialelor si respectati instructiunile
Trebuie sa luati produse nu neaparat scumpe, dar despre care producatorul sa scrie cat mai multe informatii pe eticheta, spune cum trebuie folosite, daca sunt in sistem cu alte produse (este nevoie si de alte produse pentru a obtine rezultatul cel mai bun).
Daca vreti sa aveti rezultate bune trebuie sa respectati indicatiile de folosire. Indiferent cat de bun este un produs si cat de mult va spune producatorul ca va rezista, daca nu respectati dilutia, timpul de uscare, modul de aplicare, slefuirile intre straturi, cantitatea si numarul de straturi aplicate si alte astfel de recomandari, protectia nu va rezista cu siguranta perioada maxima de care vorbeste producatorul.
Rezistenta la exterior depinde de foarte multi factori si ei pot fi diferiti pe aceeasi constructie. De exemplu, ferestrele care sunt pe partea de casa unde soarele este prezent mai mult in timpul zilei sau acolo unde iarna bate vantul si depune zapada, vor rezista mai putin decat cele din zonele mai protejate, chiar daca sunt protejate cu aceleasi materiale si s-a aplicat aceeasi tehnologie. Acest lucru este valabil si pentru alte constructii din lemn.
Mai multe informatii si sfaturi practice despre constructiile din lemn gasiti AICI.
Cititi si: Trei case din lemn moderne. Proiecte de la 11.900 de euro
Cititi si: O casă fără cusur, 100% tradițională. Aflată lângă București, este un exemplu de bun gust