Turnarea placii intemediare este etapa care succeda finalizarii zidurilor de la parter si a tuturor elementelor structurale acestui nivel. Sintetizata, operatiunea turnarii placii se rezuma la trei actiuni principale: cofrare, armare si turnare. Daca am vazut deja cum sa turnam o fundatie solida, iata acum cateva reguli pentru placa unei case.
Reguli pentru placa unei case: principalele reguli
1. Pentru inceput, nu uitati de balcoane intrucat acestea se armeaza si se toarna o data cu placa intermediara. Cofrarea poate fi realizata atat prin cofraje din cherestea cat si din cofraje metalice, acestea din urma necesitand anumite ajustari in conditiile in care vin in forme fixe, iar dimensiunile de lucru difera de la casa la casa.
2. Asezati grinzile din lemn pe cant la o distanta de 60 de cm una de alta si fixati-le cu popi metalici sau din lemn, asezati din metru in metru pe lungimea grinzilor.
3. Urmatorul pas este realizarea placii cofrante, cea care va intra in contact cu betonul, utiliand o folie sau saci din plastic ramasi disponibili in procesul de constructie. Dupa ce am realizat si placa cofranta se vor realiza cofrajele exterioare si interioare pentru centuri si grinzi, moment in care puteti arma si cofra buiandrugii sau scara.
4. Urmeaza armarea grinzilor si centurilor, armare ce se va realiza conform proiectului furnizat de inginerul structurist. Acest pas precede armarea efectiva a placii. Inainte de acest pas insa, va trebui sa pozitionati tevile din plastic pentru instalatia electrica.
Inainte de pozitionare, studiati cu atentie proiectul de instalatii electrice, daca nu ganditi-va bine in ce punct sau zona a tavanului veti dori sa aveti sursa de curent pentru o lustra, aplica, etc. In acel loc lasati un gol pentru teava si un carlig din fier (pe care il veti lega si de armatura placii), carlig care va fi necesar pentru agatarea lustrei sau candelabrului.
Reguli pentru placa unei case: pasi mici si siguri spre o structura inchegata
5. Deasemenea va trebui sa lasati goluri pentru gheuri, instalatii sanitare, termice, ventilatii si nu in ultimul rand un gol pentru cosul de fum. Toate aceste goluri este bine sa le incadrati in chenare din scandura, pentru a nu intra betonul in ele.
6. Armarea placii, o etapa foarte importanta, se va face pe doua randuri. Primul rand, cel inferior, va fi realizat din bare PC52, fi8 sau fi10, dispuse la distante ce vor rezulta in urma calculelor proiectantului, astfel incat sa formeze ochiuri, peste care va urma cel de-al doilea rand, realizat din plasa sudata cu ochiuri de 10 cm. Aceasta armatura va fi legata de grinzi si centuri cu ajutorul unor calareti. Lungimea calaretilor difera de la incapere la alta in functie de deschiderea camerei.
7. Nu uitati sa folositi distantieri si capre, pentru ca acestea vor asigura “imbracarea” corecta cu beton a armaturii. Calculati apoi volumul de beton necesar pe care il veti afla prin inmultirea suprafetei placii cu grosimea acesteia. Grosimea va fi data de catre proiectant si deobicei este cam intre 14-16 cm.
8. Turnati betonul intr-o zi senina. Nu uitati ca turnarea trebuie sa fie facuta continuu si fara rosturi. Dupa turnare, in functie de temperaturile ridicate de afara, va trebui sa udati din cand in cand placa, pentru a nu se usca fortat, caz in care s-ar produce fisuri in ea. Decofrarea se va realiza dupa minim 21 de zile, dar dupa 4-5 zile de la turnare va puteti apuca de zidaria de la etaj.
Surse: Firmeconstructii.ro, Casasidesign.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: