La vita de vie taierea coardelor de prisos se face primavara timpuriu, inainte de umflarea mugurilor (pornirea in vegetatie). Sunt sisteme diferite de taieri, adaptate la tipul de plantatie, la felul cum sunt conduse coardele. Prin taieri se urmareste stabilirea unei incarcaturi de fructe optime, in scopul crearii unui echilibru intre crestere si rodire. Va prezentam cateva reguli pentru taierea vitei de vie.
Reguli generale
Scurtarea coardelor de un an, in mod obisnuit se face deasupra ultimului mugure.
La taiere, intotdeauna lama ascutita a foarfecei trebuie sa fie asezata catre partea taieturii care ramane pe butuc pentru a feri zdrobirea lemnului. Taietura totdeauna trebuie sa ramana neteda.
Lemnul batran se taie numai cu ferastraul sau cu foarfecele de buturugi, netezind in primul caz rana cu cosorul.
Reguli pentru taierea vitei de vie. Plantatie cu butuci desi
In plantatiile clasice, cu butuci desi (distantele de plantare 1,5 – 2 m), in care vitele sunt sustinute pe araci sau spalier cu 3 – 4 sarme, se practica taierea tipica „in verigi de rod”. Veriga de rod este alcatuita din cuplul cep + coarda. La un butuc in plin rod (varsta 5-6 ani) se lasa 2-3 cepi cu cate 2-3 ochi fiecare si 3-4 coarde cu cate 10-12 ochi viabili fiecare. Cepii se lasa din lemnul tanar, crescut direct din butuc si trebuie sa fie situati cat mai jos si daca se poate orientati pe directia randului.
Reguli pentru taierea vitei de vie. Vita pe spalier
La vitele conduse pe spalier, dar sub forma inalta – cordon bilateral sau cap inaltat – se practica o taiere scurta, adica pe fiecare cordon se lasa verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 5-6 ochi. Sarcina de rod se apreciaza in functie de vigoarea butucului si poate fi de 50-60 ochi pe butuc.
Reguli pentru taierea vitei de vie. Bolta de vita
La vitele urcate pe case, pe bolte si pergole se face tot o taiere scurta lasandu-se verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 4-5 ochi viabili, iar sarcina de rod poate ajunge la peste o suta de ochi la un butuc viguros si bine sustinut de ingrasaminte organice si chimice.
Dupa terminarea taieturilor, imediat se aduna coardele taiate, iar cele ramase se leaga cu rafie sau sfoara rezistenta de sistemul de sustinere.
Surse: argesexpres.ro, agrari.ro, agro-tv.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: