Culesul viei si facerea vinului se apropie si vreti ca anul acesta sa obtineti o bautura de calitate cu care sa va mandriti si sa primiti laudele musafirilor cat mai multe luni. Daca pana acum v-ati confruntat cu tot felul de probleme precum otetirea sau gustul neplacut capatat in timp de vinul dumneavoastra, va prezentam sapte reguli pentru un vin de casa reusit de la un vinificator.
1. Folositi struguri dulci si bine copti
Un vin bun inseamna o concentratie alcoolica, dupa fermentatie, de macar 10,5 grade, caci aceasta ii da rezistenta la boli, arata inginerul horticol Dumitru Toma, citat de adevarul.ro. Pentru a obtine aceasta tarie este nevoie ca in procesul de fermentatie sa existe suficient zahar in must, prin presarea unor struguri dulci si bine copti. Puteti determina canitiatea de zahar din must cu un mustometru, tinand cont ca 17 grame de zahar la litru dau cam un grad de tarie alcoolica. Astfel, este recomandat sa aveti peste 170 de grame de zahar/ litru de must.
2. Zdrobiti strugurii dupa cel mult 8 ore
Niciodată strugurii culesi nu trebuie sa stea mai mult de opt ore inainte de a fi zdrobiti, iar daca este foarte cald si depozitarea se face in saci de plastic, timpul trebuie redus la maxim 4 ore.
3. Reguli pentru un vin de casa reusit. Folositi doar unelte din lemn, plastic sau inox
Respectati aceasta regula pentru a evita casarea ferica, una dintre cele mai pacatoase boli ale vinului, care se manifesta prin decolorarea si tulburarea lichidului in contact cu aerul, gustul devenind rapid unul foarte neplacut. Principala cauza este utilizarea uneltelor de fier.
4. Tineti mustul cu tescovina cel mult 48 de ore
Mustul se trage din tescovina imediat sau cel mult in 48 de ore, altfel vinul iese aspru, acru, amar, colorat excesiv, cu gust ierbos.
5. Filtrati mustul inainte de a-l pune in butoi
Atunci cand mustul este tras din bostina este absolut necesar sa fie filtrat printr-un tifon pentru a elimina mai ales semintele, care fac mult rau vinului din cauza continutului de tanin. Unii specialisti recomanda ca mustul sa fie lasat 8-10 ore la limpezit, la racoare, inainte de a fi pus la fermentat.
6. Reguli pentru un vin de casa reusit. Fara aer in butoi
Nu lasati aerul sa intre in butoi in timpul fermentatiei, pentru ca vinul se va oxida si va dezvolta bacterii care ii vor afecta calitatea. Butoiul de fermentare se umple cam trei sferturi, caci altfel mustul va da pe afara. Cea mai folosita metoda de aerisire a butoiului in timpul fermentatiei se realizeaza cu ajutorul unui dop gaurit pe centru in care fixam un furtunas. Celalalt capat al furtunasului se pune intr-un vas sau o sticla cu apa. Dopul trebuie pus cat mai etans, astfel incat gazele sa iasa doar prin furtun in apa. De asemenea, butoiul trebuie tinut intr-o incăpere bine aerisita pentru a evita accidentele legate de emisia abundentă de dioxid de carbon.
7. Pritociti vinul macar de trei ori
După primul pritoc (descris la pasul 5) trebuie sa mai trageti vinul de pe drojdie de macar doua ori. Pritocul 2 se face la circa 20-30 de zile de cand mustul a fost pus in butoiul de fermentare. Pritocul al treilea se face dupa circa sase luni, adica prin luna martie. Desigur, daca pana atunci n-ati terminat de baut vinul.
Vedeti care sunt si cele mai bune soiuri romanesti de struguri pentru vin.
Sursa: Adevarul.ro
Sursa foto: aflacum.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: