Daca te bate gandul sa iti renovezi apartamentul, iti dam cateva idei despre principalele imbunatatiri pe care le-ai putea face, dar si costurile la care s-ar ridica.
De la corpuri de iluminat, la pardoseli, faianta si gresie, pana la usi pentru apartamente, trebuie sa te gandesti la toate, sa alcatuiesti o lista concreta cu dorintele tale si sa verifici preturile lor, plus manopera unor meseriasi. Nu e treaba usoara, insa rezultatul final cu siguranta merita.
1 Principalele renovari pe care le poti face
O renovare ajunge sa coste undeva la 20.000 cel putin, in functie de investitiile dorite si suprafata de acoperit. Principalele renovari pe care cei mai multi oameni le fac la un apartament constau in: inlocuirea instalatiei electrice, inlocuirea instalatiei sanitare, alegerea materialelor de onstructii, montarea de gresie si faianta, montare parchet, zugravire, montare de termopane si usi noi dar si instalarea de sisteme antiefractie.
2 Principalele etape ale renovarii unei locuinte
In primul rand, cand te apuci sa renovezi un apartament e bine sa te orientezi spre inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, pentru ca renovarea se desfasoara intotdeauna din interior, spre exterior. Asa ca pregateste-te sa schimbi cabluri, prize, robinete si tevi.
Urmatorul pas e curatarea si repararea cu tencuiala sau adeziv a peretilor, inainte de a face o noua zugravire. E foarte important sa faci aceasta operatiune pentru a indeparta urmele de mucegai, denivelarile si fisurile.
Descoperirea suprafetelor vechi cum ar fi pardosela cu parchet vechi sau gresia pe care vrei sa o schimbi.
Urmeaza izolarea termica a apartamentului, pentru o eficienta termica ridicata si inlocuirea sistemului de incalzire unde este cazul. In ziua de astazi foarte populara este incalzirea prin pardoseala, convectoarele cu montaj pe perete si panourile radiante.
Pentru gresie, faianta si parchet poti alege in unele cazuri doar o reconditionare prin inlocuirea chitului de rosturi, in cazul placilor ceramice dar si prin raschetare si lacuire in cazul parchetului.
Termopanele si usile noi merita montate daca tot investesti intr-o renovare serioasa, ele dau alt aspect locuintei si protejeaza. Dupa acest pas poti da uns trat de glet pe suprafata peretilor si a tavanului.
Abia dupa aplicarea unui al doilea strat de glet si a unei amorse ar trebui sa urmeze si vopsirea peretilor. La final ramane redecorarea, inlocuirea pieselor de mobilier, a corpurilor de iluminat, a electrocasnicelor vechi pentru a schimba complet infatisarea apartamentului.