Mai sunt cateva saptamani bune pana ne vom bucura de temperaturi placute, insa asta nu inseamna ca trebuie sa amanam renovarea locuintei pana atunci. Sunt foarte multe lucrari pe care le putem face si in sezonul rece. Astfel, daca doriti sa va renovati locuinta, dar nu stiti cu ce sa incepeti, v-am pregatit in randurile de mai jos un mic ghid, pe care sa il urmati pas cu pas, pentru o locuinta ca-n reviste.
Renovarea locuintei, pas cu pas
Evaluati starea locuintei
Inainte de a trece la renovarea propriu zisa, trebuie sa evaluati starea sa actuala. Pentru acest pas, va recomandam sa apelati la un specialist, care sa examineze complet locuinta si sa identifice zonele care au nevoie de mai multe reparatii. Astfel, examinarea amanuntita a casei va va dezvalui tipul de constructie utilizat in diferite zone ale proprietatii si veti putea stabili tipul si complexitatea modificarilor pe care doriti sa le faceti.
Eliberati locuinta
Apoi, urmatorul pas este sa eliberati locuinta (sau incaperea, daca renovati doar o camera), pentru a putea lucra cu usurinta. Daca doriti sa renovati intreaga casa, este recomandat sa mutati toata lucrurile intr-o camera, pe care sa o renovati la final. Profitati de acest pas si aruncati, donati sau vindeti toate lucrurile de care nu mai aveti nevoie.
Scapati de umezeala
Orice cladire veche are pereti solizi, construiti fie din caramida, fie din structuri prefabricate din beton sau chiar din blocuri de BCA. Si din pacate, cele mai multe dintre acestea au probleme cu umezeala. Astfel ca aceste probleme trebuie rezolvate inainte de lucrarile de renovare. In aceasta privinta, verificati cu atentie locuinta si impreuna cu specialistii la care ati apelat, gasiti metoda potrivita pentru locuinta voastra. Aceasta poate sa presupuna repararea anvelopei cladirii, cum ar fi refacerea caramizilor, repararea tencuielilor sau renovarea acoperisului (daca este cazul), dar si inlocuirea usilor si ferestrelor.
Verificati instalatiile si scurgerile
Urmatorul pas este sa verificati instalatiile (electrice, sanitare etc), precum si scurgerile existente si sa va asigurati ca toate sunt functionale. Tot in aceasta etapa este recomandat sa verificati si canalele de ventilatie, cablurile electrice, conexiunile centralei de incalzire, alarmele sau orice alt echipament de automatizare a locuintei.
Reconditionati pardoselile si peretii
Daca exista denivelari, santuri sau sparturi in pereti, acestea pot fi astupate cu ipsos, sau nivelate cu placi din gips-carton, dupa caz. De asemenea, in aceasta etapa trebuie refacute si tencuielile. Tot acum este momentul turnarii de sape pentru podele. De regula, aceasta faza are loc dupa tencuire, pentru a pastra curatenia, dar puteti opta si pentru a turna sapa inaintea tencuielilor, pentru a crea o imbinare perfecta intre perete si podea.
Montati terminalele instalatiilor, usile si ferestrele
Inainte sa introduceti orice produs din lemn in locuinta, tencuiala si orice sapa noua trebuie sa fie lasate sa se usuce bine. Iar acest lucru poate dura pana la sase saptamani, in sezonul rece. Dupa ce acestea s-au uscat foarte bine, puteti conecta toate accesoriile de iluminat, prizele, intrerupatoarele, cablurile de telecomunicatii etc. Tot in aceasta etapa, montati usile si schimbati ferestrele.
Treceti la finisaje
Ultimii pasi presupun montarea placilor ceramice in bai si bucatarii, urmata de montarea mobilierului. Daca doriti sa optati pentru o cada baie noua, acesta este momentul in care trebuie sa montati una. La fel si in cazul bucatariei – daca doriti sa achizitionati o chiuveta bucatarie noua, asigurati-va ca o montati inainte sa treceti la pasul urmator. Tot in aceasta etapa se monteaza si parchetul in camere.
Dupa ce ati terminat operatiunile de mai sus, faceti o curatenie generala si treceti la joaca. Mai exact, decorati locuinta dupa bunul plac.
Sursa: miretiroypension.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: