Lucrurile ies cel mai bine atunci cand sunt minutios organizate. In consecinta, renovarea unui apartament, care nu e un proces facil si implica in egala masura cheltuieli semnificative, trebuie facuta dupa un plan bine structurat astfel incat la final sa va atingeti obiectivul fixat.
In caz contrar, veti regreta ca, in lipsa unei organizari care nu implica decat putin timp si cateva etape puse pe hartie, v-ati dat bugetul peste cap sau nu aveti satisfactia lucrului bine facut. Iata deci mai multe despre renovarea unui apartament pe pasi, un scurt ghid practic de mare ajutor, insistand asupra detaliilor tehnice. Daca banii sunt o problema, luati in calcul varianta unui credit de nevoi personale. Noi am studiat ofertele de la Banca Transilvania, iar rata lunara pentru un credit de 20.000 de lei cu dobanda fixa pe cinci ani este de 434 de lei.
Este lesne de inteles ca totul incepe cu lucrurile ascunse privirii, ca sa ne exprimam plastic. Mai exact, procesul se desfasoara din interior spre exterior. Asadar, incepeti prin inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare pentru ca ulterior n-o mai puteti face si, daca o faceti, dati tot procesul peste cap. Dupa ce ati acoperit acest pas, treceti la decopertarea suprafetelor (tavane, pereti, podele), inlaturand zugraveala veche sau faianta/gresia/parchetul.
Urmatorul pas consta in inlocuirea geamurilor vechi si montarea celor noi, de regula termopane. Aici oferta este atat de diversa incat cea mai buna alegere este un raport calitate/pret optim. Mergeti insa si pe calitate, chiar daca implica costuri in plus, pentru ca aceste geamuri sunt o investitie pe termen lung, cu impact direct asupra confortului vostru (izolare termica si fonica). Mergand inainte in procesul de renovare, urmatorul pas este demontarea usilor vechi si executia noilor goluri de usi, dupa care urmeaza montarea celor noi. Atat la ferestre, cat si la usi este nevoie, dupa montarea lor, de reparatiile de rigoare, inevitabile de altfel.
Dupa ce ati nivelat totul in jurul noilor ferestre si usi, se da prima mana de glet. Primul strat este necesar pentru nivelarea suprafetelor peretilor si plafoanelor, iar cel de-al doilea pentru finisaj. Pentru a nu intampina probleme legate de deteriorarea peretilor in timp, trebuie ca ambele straturi de glet sa se usuce foarte bine. Inainte de a aplica vopseaua lavabila trebuie sa amorsam suprafetele in cauza. Amorsa (substanta pe baza de rasini sau aracet) se aplica pentru intarirea gletului, pentru inchiderea porilor si pentru o fixare mai buna a vopselii lavabile.
Se aplica apoi prima mana de vopsea lavabila si se fac ultimele reparatii, daca este cazul. La final, a doua mana de lavabila va desavarsi aspectul cromatic ales de voi. Montati la final prizele si intrerupatoarele si parchetul si plinta. In baie sau bucatarie, procesul se desfasoara diferit, in sensul ca montarea instalatiilor se face dupa placarea peretilor si a pardoselii cu gresie si faianta.
Surse: Forum.softpedia.ro, Kudika.ro, Homerenovations.about.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: