Castraveții murați sunt o delicatesă apreciată de toți românii. Prepararea lor acasă este o modalitate excelentă de a te bucura de o gustare sănătoasă, fără conservanți artificiali. Pentru a obține cei mai delicioși castraveți murați crocanți trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante. Iată o rețetă simplă și rapidă pentru castraveți murați crocanți și delicioși, gata de mâncat a doua zi. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente!
Rețetă de castraveți murați și crocanți
De ce ingrediente aveți nevoie:
- 1 kg de castraveți mici și proaspeți
- 1 litru de apă
- 2 linguri de sare neiodată (sare pentru murături)
- 4-5 căței de usturoi
- 1 lingură de semințe de muștar
- 1 lingură de boabe de piper negru
- 1 lingură de semințe de coriandru
- 2-3 frunze de dafin
- 1 legătură de mărar proaspăt
- frunze de viță de vie sau hrean pentru o textură extra crocantă.
Mod de preparare:
Spală bine castraveții și lasă-i să se scurgă. Dacă sunt prea mari, îi poți tăia în jumătate pe lungime. Fierbe apa într-o oală mare și adaugă sarea grunjoasă. Amestecă până ce sarea se dizolvă complet. Lasă saramura să se răcească la temperatura camerei.
Sterilizează borcanele și capacele prin fierbere sau în cuptor la 100°C timp de 10 minute. La baza fiecărui borcan sterilizat, pune câteva fire de mărar, un cățel de usturoi tăiat pe jumătate, câteva fâșii de hrean și, dacă folosești, frunzele de viță sau cireș.
Adaugă apoi castraveții în picioare, cât mai bine fixați. Între straturile de castraveți, poți adăuga restul ingredientelor (boabe de piper, semințe de muștar, boabe de coriandru, restul de usturoi și mărar).
După ce saramura s-a răcit, toarn-o peste castraveți, asigurându-te că aceștia sunt complet acoperiți. Lasă puțin spațiu la gura borcanului, apoi sigilează bine cu capacul sterilizat.
Lasă borcanele la temperatura camerei, într-un loc întunecat, pentru 24 de ore. În această perioadă, castraveții vor fermenta și vor dezvolta aroma specifică. A doua zi, castraveții vor fi deja aromați și crocanți, gata de mâncat.
Sursa foto: freepik