Daca ne-am saturat de clasicul suc de rosii si dorim sa mancam, de exemplu, cartofii prajiti sau pizza cu ketchup, este bine sa il evitam pe cel din supermarketuri, care este plin de consevanti si potentiatori de aroma. Picant sau dulce, ketchupul se poate prepara in casa, din rosii cutlivate de noi sau cumparate de la producatori care nu le trateaza cu chimicale.
Pentru trei sticlute de 300 de mililitri de ketchup, aveti nevoie de 2 kilograme de rosii, 500 de grame de gogosari, 200 de mililitri de otet de vin de 9 grade, 400 grame de ceapa, 200 grame de zahar, 2 lingurite de piper macinat, 2 lingurite de sare, 3 catei de usturoi si 2 foi de dafin. Renuntati la piper daca nu doriti un ketchup picant.
Spalam rosiile si le dam prin masina de facut bulion pentru a obtine din ele un suc de rosii crud. Spalam si curatam gogosarii dupa care ii taiem bucati si ii pasam prin robot sau mini tocator obtinand o pasta de gogosari. Curatam ceapa si o taiem cuburi de marime potrivita. Punem sucul de rosii obtinut mai devreme intr-o cratita incapatoare. Adaugam gogosarii, ceapa si jumatate din cantitatea de otet (100 ml). Lasam sa fiarba pana scade la jumatate.
Adaugam restul de otet, sarea, zaharul, piperul, foile de dafin si mai lasam sa fiarba inca un sfert de ora. Dam deoparte, lasam putin la racit dupa care separam cu ajutorul unei strecuratori pulpa de la legume obtinand in final un suc pe care il punem iar la fiert lasandu-l sa scada pana cand ajunge la consistenta dorita, asemanatoare unui sos de tip ketchup. Punem ketchup-ul fierbinte in sticle si sterilizam.
O reteta mai simpla
Exista si o reteta mai simpla decat cea de mai sus. Se pun la fiert rosiile, gogosarii sau ardeii, ceapa, usturoiul, ardeiul iute. Dupa ce au fiert, se dau prin masina de rosii iar in compozitia care iese adaugam condimentele, respectiv, otet, zahar, sare, piper. Putem pune si putin oregano si busuioc si apoi lasam totul sa fiarba pana la consistenta dorita. Ulterior, compozitia se toarna in borcane si, dupa racire, acestea se depoziteaza, de obicei, in camara sau in beci.
Pentru un ketchup gustos, ne trebuie rosii de gradina. Un profesor de legumicultura din Iasi stie cum le deosebim pe acestea de cele tratate cu chimicale. „Un fruct care este stimulat, este un fruct deformat, nu este uniform, are o zona pistilara alungita. Asta inseamna ca este un fruct care este tratat cu substante biostimulatoare. Daca il taiem se poate observa ca inima fructului este de culoare albicioasa, ceea ce inseamna ca a fost un fruct fortat, comparativ cu un fruct uniform, care sa aiba aceeasi culoare”, spune Vasile Stoleru.
Potrivit acestuia, tuguiul arata ca este o rosie tratata cu biostimulator. Sunt totusi si cateva soiuri omologate, care au tugui. Dar in general, toate care nu isi pastreaza forma si au una alungita, sunt tratate cu substante biostimulatoare. Iar diferenta dintre o rosie cu tuguri natural si una cu tugui in urma tratarii nu se poate stabili decat in urma analizelor, sau pe baza increderii in producator.
Sursa: lecturisiarome.ro