Salata cu icre de stiuca de Tulcea a fost inscrisa, recent, in registrul UE al produselor care beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP). Este un produs care utilizeaza in principal materii prime din regiune, creand o legatura puternica cu mediul natural al Deltei Dunarii.
Salata cu icre de stiuca de Tulcea este o crema pe baza de ulei de floarea-soarelui, de culoare alba-galbuie, la prepararea careia se utilizeaza minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de stiuca sarate cu bobul intreg si maximum 14% icre de peste deltaic sarate, in amestec cu apa carbogazificata si zeama de lamaie.
Aspectul produsului este conferit de consistenta cremoasa si omogena, in care se disting boabele intregi de icre de stiuca, iar produsul finit se diferentiaza de alte produse din aceeasi categorie prin faptul ca pentru obtinerea acestuia nu se utilizeaza aditivi alimentari de sinteza. „Salata cu icre de stiuca de Tulcea” este un produs care reprezinta traditia locala de prelucrare a pestelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifica ariei geografice delimitate.
Cum se prepara salata
Reteta clasica poate fi adaptata dupa gustul tau. Astfel, poti sa lungesti compozitia folosind mai mult ulei, sau sa adaugi miez de paine inmuiat in lapte ori apa, poti sa faci salata mai acrisoara sau sa pui mai multa ceapa.
Se amesteca cu o lingura de lemn icrele cu ulei. Uleiul se toarna putin cate putin, amestecandu-se intr-un singur sens, astfel incat se formeaza o maioneza. Fata de celelalte icre (caras, crap), cele de stiuca sunt mai “cleioase” asa ca este posibil sa aveti nevoie de putina apa minerala pentru a le amesteca mai usor cu uleiul. Consistenta maionezei o dati voi din cantitatea de ulei si eventual din adaosul de miez de paine.
Dupa ce am obtinut compozitia dorita se toarna zeama de la lamaie, pana obtinem gustul dorit. Apoi adaugam ceapa tocata cel mai marunt posibil. Si aici va orientati in functie de preferinte: mai multa ceapa, mai putina sau deloc.
Sursa: madpr.ro, info-delta.ro