Rețeta specială de murături a lui chef Orlando Zaharia. Celebrul chef le-a prezentat fanilor săi ce rețetă folosește la varză și castraveții murați. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente! Iată toate secretele lui Orlando Zaharia, pentru cele mai bune murături.
Rețeta specială de murături a lui chef Orlando Zaharia
A venit sezonul rece, iar românii și-au pregătit borcanele cu murături. Dacă încă nu ați apucat încă să le preparați, trebuie să încercați neapărat rețeta de murături a lui Orlando Zaharia, pe care o folosea și bunica lui.
Orlando Zaharia, unul dintre cei mai talentați chefi din România, și-a împărtășit secretele în ceea ce privește prepararea murăturilor. Bucătarul folosește o rețetă simplă, dar foarte utilă pentru cei care își doresc să aibă parte de castraveți murați delicioși, dar și de o varză murată savuroasă.
Rețeta e una veche, de la bunica lui
Nu aveți nevoie de multe ingrediente, iar rețeta este gata în câteva minute. Castraveții și varza murată se pot mura fie în apă și sare, sau în oțet. Pentru cele în apă și sare aveți nevoie de o lingură de sare la un litru de apă, iar cantitatea trebuie adaptată în funcție de câte borcane pregătiți.
La murăturile în oțet se pune doar un litru de oțet amestecat cu jumătate de litru de apă. În borcane se mai adaugă hrean, boabe de piper și foi de dafin.
”Pentru murături, există două variante: unele cu apă și sare – la un litru de apă, avem o lingură de sare; unele cu oțet, care trebuie amestecat cu apă – un litru de oțet și jumătate de litru de apă, iar eu adaug foi de dafin, boabe de piper și hrean. Rețeta cu sare o folosesc pentru varză murată și castraveți murați, în special, mai puțin pentru gogoșari”, a spus Orlando Zaharia.
La ce folosesc boabele de porumb la murături
Cheful a mărturisit că bunica lui obișnuia să pună în varza murată atât frunze de porumb, cât și boabe de porumb. În acest fel, apa din borcane rămânea limpede toată iarna.
”Bunica mea, de exemplu, la murăturile cu varză punea atât boabe de porumb, cât și frunze de porumb, pe care le oprea încă din timpul verii, când se cocea; le adăuga printre foile de varză, pentru ca zeama să iasă foarte limpede, alături de tulpini de mărar uscat. Așa se făceau, odinioară, niște rețete minunate, sincere.
În momentul în care voia să facă gogoșari, îi pregătea cu oțet, în care adăuga și ceva picant, niște linguri de miere sau zahăr, pentru un gust dulceag. Un lucru interesant la castraveții pe care îi pregătea este faptul că punea crenguțe de cireș sau de vișin, ca să aibă un gust extraordinar și să fie crocanți”, a mai completat Orlando Zaharia.
Sursa foto: freepik