Toamna aduce cu ea unele dintre cele mai parfumate si gustoase fructe de sezon – gutuile. Cu un potential adesea ignorat de noi, gutuile sunt o adevarata sursa de sanatate, intarind sistemul imunitar inaintea sezonului rece. Cu un continut bogat in fier, potasiu si magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, C si PP si antioxidanti, gutuile reduc pana si riscul de cancer, spun specialistii. Acestia au identificat peste 100 de proprietati ale acestor fructe de toamna, precum actiunea anti-inflamatoare, astringenta, analgezica, emolianta, tonica si expectoranta. Mancate dimineata, pe stomacul gol, gutuile intaresc gingiile, remineralizeaza dintii, eliminand in acelasi timp toxinele din organism, scapandu-ne de oboseala.
Am ales cateva retete de gutui pentru copii pentru a-i delecta si pe cei mici cu calitatile nutritive ale acestor fructe. Pentru inceput, un compot este o optiune perfecta, simplu de pregatit. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de o gutuie, doua mere si o banana, alaturi de o lingura de praf de scortisoara si una de apa de flori de portocale. Curatati de coaja si de seminte gutuia si cele doua mere (daca pregatiti compotul pentru bebelusi), desfaceti banana si apoi taiati fructele in bucati mici.
Puneti feliile de gutuie intr-o oala cu apa fierbinte si lasati sa fiarba timp de 20 de minute. Procedati la fel cu merele intr-o oala separata. Cu cinci minute inainte sa se incheie ciclul de fiert pentru mere, adaugati bananele in aceeasi oala. Amestecati apoi continutul celor doua oale, adaugand scortisoara si apa de portocale, intr-o compozitie finala plina de arome. Puteti repeta procesul, de data aceasta intr-un steamer, daca vreti sa pregatiti un piure delicios pentru cei mici din aceeasi combinatie de fructe.
A doua reteta este un piure doar de gutui. Pentru asta aveti nevoie de patru gutui, patru cesti de suc proaspat de portocale, patru cani de apa si un betisor de scortisoara. Puteti inlocui sucul de portocale cu orice alt suc natural sau sa folositi doar apa in final, in functie de gusturi. Puneti toate ingredientele la fiert la foc mic timp de aproximativ o ora, pana cand gutuile sunt patrunse si incep sa se inmoaie. Indepartati betisorul de scortisoara la final. Luati gutuile si pisati-le cu ajutorul unui blender, regland consistenta piureului cu ajutorul apei ramase in oala. Turnati piureul in recipiente diferite, cat sa cuprinda fiecare o portie, si puneti-le la frigider.
Surse: Csid.ro, Cookingbabyfood.com, Yumnums.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: