Ne aflăm încă în mijlocul verii și ne putem bucura de legume proaspete. De ce să ne gândim de pe acum la murături? E o întrebare bună, însă dacă vrei să schimbi puțin rețetele pentru murături pe anul acesta, aceste rețete de castraveți la saramură s-ar putea să fie o sursă bună de inspirație.
În acest articol îți vom oferi câteva idei pentru murături, iar, la toamnă, trebuie doar să pui mâna pe ingrediente.
Totuși, înainte de a pune castraveții la murat, ai nevoie de un loc de depozitare foarte rece. Murătura de castraveti este mai delicată. Castraveții se înmoaie mult mai repede, așadar aceștia, neavând oțet, trebuie să aibă un loc răcoros pentru a evita borșirea.
Rețete de castraveți la saramură
Pentru castraveți care să te țină toată iarna și să îsi păstreze și textura crocantă, aceasta e rețeta pentru tine. Vei avea nevoie de aproximativ trei kg de castraveți, doi morcovi, 5-6 căței de usturoi, un ardei iute și o radăcină de hrean. Pe lângă acestea, vei mai avea nevoie de o lingură de boabe de piper, un buchet de mărar uscat, trei linguri de sare neiodată și trei litri de apă.
Taie usturoiul și hreanul în fâșii subțiri, iar morcovii taie-i în rondele de un centimetru grosime. Într-o oală vei pune cei trei litri de apă și trei linguri de sare. Vei pune saramura la fiert, iar atunci când dă în clocot, o mai ții la fiert încă vreo cinci minute. După aceea, lasă saramura să se răcească.
După ce ai așezat într-un borcan morcovii, mararul, hreanul și morcovii, așează și castraveții. Acoperă-i cu saramura caldă și acoperă borcanul cu o farfurie. Lasă-l la temperatura camerei timp de două zile.
Vei observa că saramura va începe să fermenteze și să formeze o spumă deasupra care nu trebuie îndepărtată. Mută mai apoi borcanul în beci, la răcoare, ferit de lumină. Dacă stai la bloc, pune trei linguri de oțet în borcan înainte de a-i pune capacul, apoi așează-l în cămară.
Castraveți în saramură cu frunze și crenguțe de vișin
Pentru această rețetă vei avea nevoie de aceleași ingrediente precum rețeta precedentă. Totuși, pe lângă acestea mai ai nevoie de foi de dafin, frunze de vișin și câteva crenguțe tinere de vișin.
Vei tăia morcovii și usturoiul și îi vei așeza pe fundul borcanului împreuna cu hreanul și foile de dafin. Vei așeza mai apoi castraveții, printre ei punând câte o frunză de vișin. La final, când borcanul este plin, poți pune printre castraveți și una sau două crenguțe subțiri de vișin.
Saramura se va face cu un litru de apă rece și o lingură de sare rasă. Aceasta se pune la fiert și se va lăsa să dea în câteva clocote. Las-o la răcit aproximativ 10 minnute, după care toarn-o peste castraveți.
Închide mai apoi ermetic borcanele și întoarce-le cu gura în jos timp de 10 minute.
Rețete de castraveți la saramură
Un mod cât mai simplu de a avea castraveți cât mai crocanți și delicioși este să îi pui cu saramură rece. Vei avea nevoie de un morcov, frunze de țellină, mărar proaspăt, sare neiodată și apă rece.
Pune castraveții într-un borcan, adăugând printre ei frunzele de țelină, mărarul și morcovul. Dacă vrei ca murătura să fie ușor picantă, poți pune câteva bucățele de ardei iute, după preferință.
Amestecă sarea și apa și apoi toarnă saramura peste castraveți, până când aceștia vor fi acoperiți complet. Pune mai apoi borcanul la răcoare, ferit de soare.
Surse: floaredetei.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îl împărtășești și cu prietenii: