Retete de castraveti murati din diferite zone ale tarii – Nu poti afla care sunt preferatii tai decat daca pregatesti toate retetele pe care ti le propunem.
Retete de castraveti murati din diferite zone ale tarii. Exista o multime de variante de a prepara castravetii murati la noi in tara, dar si in strainatate. Ne rezumam astazi la retetele specifice zonelor noastre geografice si va propunem 3 feluri diferite de castraveti murati.
Retete de castraveti murati din diferite zone ale tarii – Oltenia
In zona Olteniei sunt preparati mai mult castravetii murati in saramura, din care se pregateste chiar si o mancare speciala. Pentru inceput insa va propunem cea mai simpla reteta de castraveti murati in saramura.
In aceasta reteta aveti nevoie de usturoi, hrean, ardei iuti, marar uscat si crengute de cimbur. Desigur, aveti nevoie si de castraveti si eventual, pentru decor, de feliute de morcov. In unele retete se folosesc si boabe de mustar, foi de dafin sau chiar crengute de visin.
Castravetii trebuie sa fie micuti sau medii, cat mai drepti pentru ca cei curbati sunt greu de asezat in borcane. Curatati hreanul si despicati-l in fasii lungi, curatati si cateii de usturoi si taiati in bucati nu foarte mici.
Pe fundul fiecarui borcan se aseaza o coronita de tije de marar, cimbru si 2 fasii de grean, deasupra lor primul strat de castraveti, iar deasupra lor cateva bucatele de usturoi si un ardei iute.
Saramura pentru castraveti murati este o solutie salina compusa din apa si sare neiodata. La fiecare litru de apa trebuie pusa o lingura buna de sare. Se pune apa intr-o oala la fiert cu sare si trebuie sa clocoteasca timp de 5 minute. Dupa alte 10 minute puteti sa turnati saramura peste castraveti, iar zilele urmatoare sa completati cantitatea care scade.
Retete de castraveti murati din diferite zone ale tarii – Reteta sasilor
Trecem la o alta cultura si o alta traditie de a pune castravetii la murat. Diferentele nu sunt neaparat foarte mari intre retete, insa sunt esentiale si dau gusturi total diferite.
De exemplu, reteta sasilor prevede ca sa fie lasati in apa rece cu sare castravetii, timp de 24 de ore. Dupa aceasta operatiune, castravetii se aseaza in borcane alaturi de cateva frunze de visin, frunze de telina, unul sau mai multi morcovi intregi, un strugure, doi necopti, hrean proaspat, usturoi, cimbu, marar, un mar, patrunjel radacina, foi de dafin si piper.
Daca vi se par multe ingrediente pentru aceasta reteta, aflati ca la suprafata borcanului se mai pun si crengute de cimbru si marar.
Retete de castraveti murati din diferite zone ale tarii – Reteta moldoveneasca
Reteta moldoveneasca e raspandita in toata tara, e probabil cea mai cunoscuta metoda de a pune castravetii la murat, la otet, pentru iarna. Aveti nevoie de castraveti, un litru de otet la 3 litri de apa, 4 linguri de sare, 8 de zahar, 2-3 frunze de dafin, 1 legatura de telina frunze, morcovi, ceapa, ardei iute, radacini de hrean si bete de marar uscat cu seminte. Desigur, nu poate sa lipseasca nici o capatana de usturoi.
Catravetii se spala cu apa rece si se taie ambele capete, ceapa se taie rondele, usturoiul curatat se zdobeste, hreanul trebuie taiat fasii subtiri, la fel si morcovul.
Otelul cu apa, sarea, zaharul si frunzele de dafin se pun la fiert, iar cand clocoteste se adauga si castravetii. Nu trebuie lasati prea mult. In borcanele pregatite se pun rondele de ceapa, catei de usturoi, morcov, telina si apoi castravetii.
Sursa foto: preparatedevis.ro