Checul este o prajitura foarte populara pentru ca este usor de facut si poti incorpora in el ingredientele tale preferate. Pe langa varinatele clasice, cu cacao, nuca, stafide sau rahat, au aparut retete de chec cu iaurt, lamaie, banane, nuca de cocos, fulgi de ciocolata etc. Orice ai vrea sa pui in el, important e sa ai un aluat pufos, iar secretul pentru a il obtine este sa bati albusurile cat mai bine. Iata trei retete de chec simplu si pufos cu care poti incepe.
Retete de chec simplu si pufos. Chec simplu cu cacao
Ingrediente:
- 4 oua
- 8 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 8 linguri zahar tos
- 1 lingura cacao
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita zeama de lamaie sau otet
- un praf de sare
- 1 lingura zahar pudra
- optional nuca curatata si prajita pentru pus pe deasupra
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se pun intr-un vas mai inalt, se adauga un parf de sare si se bat bine cu telul (se poate folosi mixer-ul). Se incorporeaza zaharul si se bate in continuare. Pe rand se adauga galbenusurile, uleiul si faina. Compozitia trebuie sa fie un pic mai groasa decat cea de clatite. La sfarsit se adauga praful de copt stins cu otet sau zeama de lamaie si se amesteca usor cu o lingura.
Tava de chec sau cozonac se unge cu ulei, apoi se pune in ea hartie pergament sau hartie de calc. Se poate tapeta cu faina daca nu avem hartie. Trei sferturi din compozitie se toarna in tava, iar in ceea ce ramane se adauga cacaoa si se omogenizeaza, dupa care se pune deasupra in tava, peste restul compozitiei. Optional se pot adauga deasupra cateva nuci prajite in prealabil. Se introduce la cuptor, unde se coace aproximativ 35 – 40 minute. Este gata atunci cand deasupra capata o culoare maronie. Se poate incerca cu o scobitoare (se introduce scobitoarea si daca nu se lipeste inseamna ca este gata). Se presara zaharul pudra.
Sursa: culinar.ro
Retete de chec simplu si pufos. Chec cu nuca
Ingrediente:
- 8 oua
- 8 linguri de zahar
- 8 linguri de faina
- 8 linguri nuca macinata
- 200 ml ulei
- 1 praf de copt
- 2 plicuri de zahar vanilat
Prepararea acestui chec pufos:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, zaharul adaugat treptat si zaharul vanilat.
Galbenusurile se freaca bine cu praful de copt. Se adauga galbenusurile in spuma tare si se amesteca cu o lingura de sus in jos.
Se adauga faina treptat, amestecand la fel de sus in jos pentru a nu se lasa spuma. Se adauga treptat nuca macinata, continuand acelasi procedeu. La final se adauga uleiul si amestecam ca mai sus pana se incorporeaza tot uleiul.
Tapetam 2 forme pentru chec cu hartie de copt Impartim compozitia obtinuta mai sus in cele doua forme. Dam la cuptor pentru 30-35 minute.
Sursa: bucataras.ro
Retete de chec simplu si pufos. Chec cu visine
Ingrediente:
- 5 oua
- 200 g zahar
- 250 g faina
- 100 g unt 82% topit
- un praf de sare
- coaja de lamaie
- vanilie
- 700 g visine (pot fi si congelate sau din compot)
Preparare:
La acest chec nu se foloseste praf de copt, agentul de crestere fiind aerul acumulat in albusurile batute spuma tare, care va asigura si distributia uniforma a visinelor in tot checul.
Visinele se spala, se curata de codite si li se scot samburii. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Este foarte important sa scapam de zeama in exces.
Se separa ouale si se bat albusurile cu un praf de sare. Cand spuma e tare se adauga zaharul si se bate pana obtinem o spuma tare, lucioasa – ca la bezea. Daca ridicam castronul spuma trebuie sa ramana teapana in el.
Se adauga apoi galbenusurile, batand tot cu mixerul si untul topit si racit. Cu ajutorul unei palete se incorporeaza manual apoi treptat si faina cernuta si coaja de lamaie.
Jumatate din visine se adauga direct in aluat pentru a fi siguri ca vom avea visine peste tot.
Intr-un vas tapetat cu hartie de copt sau uns cu unt si faina se aseaza compozitia amestecata cu jumatate din cantitatea de visine. Restul de visine ramase se impart in doua. O parte se presara deasupra si se imping in jos cu degetul iar ultimele se lasa la suprafata checului.
Acest chec pufos cu visine se coace 35-40 de minute la 170° C – cuptor preincins (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Dupa 35 de minute se face proba cu scobitoarea. Daca iese umeda se mai lasa checul 5 minute la copt.
Sursa: savoriurbane.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: