O mancare foarte sanatoasa si gustoasa de sezon este ghiveciul de legume, care poate fi pregatit in mai multe feluri, cu mai multe sau mai putine ingrediente. Va prezentam trei retete de ghiveci de legume ce va vor delecta cu aromele toamnei.
Retete de ghiveci de legume. Ghiveci calugaresc
Aceasta reteta e din cartea lui Radu Anton Roman – „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.
Ingrediente:
- 4-5 cartofi;
- 1 ceapa;
- 2 vinete mici;
- 1 dovlecel;
- 1 ardei capia rosu;
- 1 telina mica;
- 3 rosii;
- 100 ml. ulei;
- 5 catei mari de usturoi;
- 1 lingura rasa cu sare;
- 1 morcov mare, taiat rondele;
- piper;
- cimbru;
- 200 ml. apa;
- 1 lingura plina cu bulion;
- patrunjel (cat dorim)
Preparare:
Spalam si curatam de coaja toate legumele, inclusiv rosiile.
Tocam marunt ceapa si o punem la calit in ulei. Folosim o cratita care poate fi pusa ulterior la cuptor.
Taiem telina bucatele, ardeiul capia fasii si le adaugam peste ceapa.
Dovlecelul si vinetele le taiem cubulete si le adaugam peste restul legumelor.
Rosiile decojite le taiem cubulete mici si le punem in cratita cu tot cu zeama lasata. Adaugam si morcovii baby (sau morcovul crud taiat rondele). Amestecam si lasam sa fiarba.
Punem si cartofii taiati cubulete si 3 catei de usturoi tocati marunt.
Presaram sarea, piperul, cimbrul, adaugam si cei 200 ml. apa amestecati cu lingura de bulion si punem cratita la cuptor, la 220 grade pentru 45-60 minute, fara sa amestecam.
Cu 5 minute inainte de a opri cuptorul, adaugam restul de usturoi pisat si amestecam usor.
Presaram patrunjel proaspat tocat si servim.
Retete de ghiveci de legume. Cu fasole, porumb si ciuperci
Ingrediente:
- 4-5 cartofi
- 3 morcovi
- 1 telina
- 3 ardei
- 2 dovlecei
- 3 ciuperci champignion
- 1 conserva rosii in bulion
- o conserva mica de porumb
- 1 vanata (optional)
- 1 conserva fasole prefiarta (optional)
- 2 linguri ulei masline
- sare, piper
- busuioc (ideal proaspat)
Preparare:
Taie cartofii, morcovii si telina cuburi, marime medie si pune-i intr-o tava termorezistenta. Presara ulei, sare si piper, apoi toarna apa pana la jumatatea inaltimii legumelor. Pune un capac sau acopera tava cu folie de aluminiu si da-o la cuptor.
Taie dovleceii si vanata cuburi, ciupercile felii si ardeii fasiute. Cand furculita intra in cartofi, morcovi si telina, poti pune restul legumelor pregatite, inclusiv fasolea si porumbul, scurse. Da din nou tava la cuptor pentru alte 15-20 minute.
Dupa ce s-au copt toate legumele (intra furculita in cuburile de vanata), adauga rosiile din conserva si busuiocul si mai da amestecul la cuptor pentru 5-10 minute. Nu e necesar sa-l mai acoperi. Serveste ghiveciul de legume decorat cu patrunjel proaspat.
Retete de ghiveci de legume. Varianta greceasca
Ingrediente:
- legume de toate felurile, dupa preferintele fiecaruia (vinete, dovlecei, morcovi, ceapa, cartofi, usturoi, conopida, rosii, ardei, fasole verde, mazare, telina, etc.)
- patrunjel verde
- sare grunjoasa
- piper boabe
- crengute de cimbru
- foi de dafin
- ulei de masline
Preparare:
Se unge bine, o tava, cu ulei de masline.
Legumele taiate in bucati mari (legumele care se coc repede) si felii mai subtiri/ bastonase (legumele care se coc mai greu) se asaza in tava in straturi, incepand cu legumele care se fac mai greu – vinetele, cartofii, telina si morcovii, continuand cu dovleceii, fasolea si mazarea si ultimele straturi – conopida, rosii si ardei. Printre legume se pun felii de ceapa si catei de usturoi, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru. Ultimul strat va fi cu felii de rosii.
Dupa fiecare strat si deasupra se pune sare grunjoasa si se mai picura ulei de masline.
Nu se amesteca legumele, nu se pune apa (au legumele destula apa).
Tava se acopera cu o hartie de copt, umezita bine cu apa de la robinet si stoarsa.
Tava cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. Legumele trebuie sa „mocneasca” in sucul propriu si sa ramana intregi, asa cum le-am tocat.
Daca focul este bine potrivit, legumele sunt facute atunci cand hartia de copt s-a uscat.
Tava se scoate din cuptor si se lasa ghiveciul sa „rasufle” 10 minute, timp in care sosul va intra in legume, evitandu-se uscarea acestora.
Se presara patrunjel verde, tocat mai mare.
Grecii mai arunca peste legumele aburinde niste felii subtiri din branza de capra si niste masline negre, intregi, prin farfurie.
Surse: bucataras.ro, retetepractice.ro, despremancare.ro
Sursa foto: retetepractice.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: