E perioada în care poți să pui la murat tot felul de legume, ba chiar și fructe. Îți vom prezenta în acest articol câteva rețete de murături asortate la butoi. Nu doar că vei avea niște murături delicioase pe timpul iernii, ci și vei putea să le consumi fără să îți rămână și pe anii urrmători.
Iată, așadar, câteva rețete pe care le poți folosi.
Rețete de murături asortate la butoi
Pentru această rețetă vei avea nevoie de un butoiaș mai mic. Alege mai apoi legumele pe care vrei să le pui la murat. Poți pune varză, sfeclă roșie, gogonele, conopidă și castraveți.
Pe lângă acestea vei mai avea nevoie de hrean, bețe de mărar uscat, cimbru, țelină, o ceapă și câțiva căței de usturoi. Poți alege să pui și gutui, mere sau morcovi, însă dacă nu îți plac, poți să sari peste ele. Vei mai avea nevoie de un ardei iute, țelină cu tot cu frunze și rădăcină, frunze de vișin și dafin. Să nu uiți de boabele de piper și sarea neiodată.
Într-un butoi așează toate legumele și celelalte ingrediente peste care vei turna apă. Apa o vei goli mai apoi într-o oală și vei punea în ea câte o lingură cu vârf de sare pentru fiecare litru de apă. Adaugă și boabele de piper, apoi lasă saramura să fiarbă până sarea se dizolvă complet.
Murături asortate în oțet
Dacă rețeta de mai sus e fără oțet, vă oferim și o rețetă de murături în oțet. Pentru această rețetă vei avea nevoie de câte un kilogram de: morcovi, rădăcină de țelină, struguri albi, gogoșari, gogonele și conopidă. Lor li se adaugă una sau două gutui, câte o jumătate de kilogram de castraveți și dovlecei, trei mere și trei pere necoapte. Pe lângă acestea mai ai nevoie de câte o jumătate de kilogram de fasole păstăi și ceapă.
Pentru saramură vei avea nevoie de un litru de oțet și apă. Vei mai avea nevoie de doua frunze de dafin, frunze de țelină, hrean, boabe de muștar și piper. Vei mai avea nevoie de câteva linguri de sare și zahăr, câțiva căței de usturoi, ardei iute și mărar uscat.
Adaugă în butoi toate legumele și fructele menționate mai sus. Peste ele adaugă saramura caldă, realizată din oțet, apă, sare și zahăr. Adaugă fiecare dintre acestea în funcție de mărimea butoiului. Pune mai apoi capacul pe butoi și pune-l la rece.
În cazul fiecărei dintre aceste două rețete poți alege să folosești orice legumă dorești și poți scoate oricare dintre ele. Important e doar ca saramura să fie destul de sărată/acră încât să nu se borșească.
surse: lauralaurentiu.ro, pofta-buna.com
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să ne dai un like și să împărtășești și cu prietenii tăi aceste rețete: