Un desert de sezon ieftin, relativ usor de facut si foarte savuros si pentru cei mici si pentru cei mari este placinta cu mere. Va prezentam doua retete de placinta cu mere pe care sa le incercati in functie de ce timp si ingrediente aveti la dispozitie.
Retete de placinta cu mere. Reteta simpla
Ingrediente:
Pentru aluat
- 300 g faina
- 200 ml apa calduta
- o lingura otet
- un praf de sare
- 50 g unt
Pentru umplutura
- un kg mere
- 200 g zahar
- o lingurita unt
- o lingurita scortisoara
- o lingura pesmet sau gris
Preparare:
- Se amesteca faina cu otetul, sarea si apa calduta pana se obtine un aluat consistent. Se framanta aluatul pana se omogenizeaza bine, apoi se pune intr-o folie la rece o jumatate de ora.
- Intre timp, se curata merele, se dau pe razatoare si se calesc cu o lingurita de unt, zahar si scortisoara.
- Se imparte aluatul pentru placinta in doua parti care se intind intr-o foaie de 4-5 mm grosime. Se stropeste cu unt topit fiecare foaie, apoi se presara cu putin pesmet si se intind uniform merele. Se ruleaza fiecare placinta si se pun la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Cand s-au rumenit frumos, se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Retete de placinta cu mere. Cu aluat fraged si nuci
Ingrediente:
Pentru aluat
- 500 g faina alba
- 250 g unt sau 100 g unt + 100 g untura
- 125 g zahar praf
- 2 pachete zahar vanilat
- 2 oua + 3 galbenusuri (unul pentru uns)
- 2 linguri smantana
- coaja de lamaie
- un praf de sare
Pentru umplutura
- 2 kg mere dulci-acrisoare
- 200 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- coaja de la 1 lamaie
- 60 g nuci
Preparare:
Pentru aluat se framanta bine ingredientele. Daca se framanta cu aparatul se pun toate ingredientele impreuna (untul sa fie rece si taiat cubulete) si deasupra se pune jumatate din faina si se bate bine cu aparatul de framantat. Ulterior, treptat, se adauga si restul de faina. Daca se framanta cu mana se pun faina si untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid. Nu trebuie lucrat mult ca sa nu se incalzeasca.
Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in frigider o ora.
Pentru umplutura se spala bine merele si se dau pe razatoarea mare. Nucile se prajesc un pic, apoi se toaca marunt.
Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct, fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile tavei. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita (ca sa nu faca basici la copt).
Deasupra foii de aluat se pun nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Merele se iau in pumn si se storc bine de tot de zeama, care poate fi bauta de cei mici. Apoi se aseaza si ele in tava si se niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura) si apoi se mai pune scortisoara si deasupra. Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel incat zaharul sa intre usor in mere.
Se scoate blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste cu furculita. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus.
Prajitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar si se portioneaza.
Surse: retetepractice.ro, kfetele.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: