Nelipsita de pe masa de sarbatori a romanilor, salata boeuf este un fel de mancare derivat din salata ruseasca. Adaptata si diversificata de-a lungul timpului, acum se poate prepara cu liste de ingrediente diferite, dupa gustul fiecaruia. Va prezentam trei retete de salata boeuf care sa va inspire sa incercati ceva nou in acest an de sarbatori.
Salata ruseasca, stramosul salatei boeuf, a fost prima data preparata in anul 1860 de bucatarul belgian Lucien Olivier la restaurantul Ermitaj din Moscova. Nu se cunoaste reteta originala, dar se pare ca acest preparat cuprindea delicatese precum vanat, raci etc. Cu timpul acestea au fost inlocuite cu ingrediente mai ieftine si reteta s-a raspandit si in alte tari.
La noi se face in mod traditional cu carne de vita, dar se poate opta si pentru carne de pasare si chiar porc sau se poate renunta la carne.
Iata cele trei retete pe care le-am selectat.
1. Retete de salata boeuf. Renunta la moioneza
Mai intai, o reteta apropiata de cea traditionala, cu rasol de vita, dar fara maioneza.
Ingrediente pentru 4 portii:
- 600 gr rasol de vita cu os
- 3 morcovi mari
- o radacina de patrunjel
- trei cartofi
- trei linguri de mazare
- castraveti murati
Pentru sos:
- 2 lingurite de mustar dulce
- 2 lingurite de mustar de Dijon
- 3 linguri de ulei
Se pune rasolul la fiert cu putina sare. Cand e pe jumatate fiarta se adauga in aceeasi oala morcovii, radacina si cartofii. Cand sunt gata se scot si se lasa la racit. Se fierbe si mazarea sau se foloseste prefiarta si oparita. Se toaca legumele, iar carnea se faramiteaza cu degetele. Se pun toate intr-un bol mare de salata.
Intr-un bol mai mic se amesteca mustarul cu uleiul pana se obtine un sos cu consistenta maionezei, dar fara ou, deci mult mai usor.
Iata o salata boeuf mai sanatoasa, dar la fel de savuroasa precum cea pe care o stim din copilarie.
Sursa: adihadean.ro
2. Retete de salata boeuf. Cu pui si sos de iaurt
Ingrediente:
- jumatate de piept de pui
- 1 morcov mare
- o bucata mica de telina
- 3 bucati de gogosari sau castraveti murati
- mustar dupa gust
- sare si piper dupa gust
- maioneza usoara
Pentru maioneza usoara ai nevoie de:
- 4-5 linguri de iaurt grecesc
- 1 lingurita de zeama de lamâie
- 3 linguri de ulei de masline sau de cocos
- 2 lingurite de mustar
- sare si piper
Preparare:
Maioneza se prepara foarte usor. Se amesteca bine iaurtul cu uleiul, turnat treptat. Se amesteca pana capata consistenta unei maioneze. Apoi se adauga mustarul si se mai freaca bine, iar la final zeama de lamaie, sarea si piperul. Se freaca bine pana se formeaza maioneza, apoi se pastreaza la rece.
Pieptul de pui se spala, legumele se curata si se spala, apoi se pun toate la fiert, intregi. Cand sunt gata, se toaca toate marunt. Castravetii si/sau gogosarii se toaca si ei si se storc bine de zeama inainte de a fi adaugati in compozitie. Toate ingredientele se amesteca bine, inainte de a adauga maioneza. Se mai pun 2 lingurite de mustar, sare si piper si se amesteca cu grija toate din nou. Cine doreste, poate pune si mazare. Se orneaza cu o frunza verde de patrunjel sau coriandru si se serveste cu pofta.
Sursa: clicksanatate.ro
3. Retete de salata boeuf. Cu masline si ardei proaspat
Iata si o reteta de salata boeuf fara carne si cu mai multe legume.
Ingrediente pentru 6 portii:
- 2-3 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1/2 telina
- 2 cartofi
- 2 cutii de masline negre fara samburi (din care pastrati cateva pentru decor)
- castraveti murati
- ardei rosu
- ardei verde
- mazare boabe
- maioneza
- sare
Preparare:
Se curata morcovii, cartofii, patrunjelul si telina, se taie cubulete si apoi se fierb. Se taie si ardeii, maslinele si castravetii murati. Se pun toate intr-un bol, se adauga mazarea si maioneza si se amesteca.
Sursa: bucataras.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: