Cand vorbesti despre meniul de Craciun, printre primele lucruri care iti vin in minte sunt sarmalele. Acest preparat traditional este nelipsit de pe mesele noastre in aceasta perioada si desi dureaza destul de mult sa le faci, nu ai nevoie de multe ingrediente, iar reteta este simpla. Astazi, am pregatit cateva retete de sarmale de Craciun, culese din toate zonele tarii.
Retete de sarmale. Sarmale moldovenesti
Ingrediente:
- 800 g carne de porc
- 3 cepe mari
- 2 linguri ulei
- 100 g orez
- 2 verze acre
- 150 g costita afumata
- 100 ml suc de rosii
- 2 linguri marar
- 2 linguri bulion
- cimbru
- sare
- piper macinat
- piper boabe
Toaca ceapa cat mai marunt si caleste-o in 2 linguri de ulei pana cand devine sticloasa. Adauga bulionul peste ceapa si lasa la foc inca 2-3 minute, amestecand. Pune ceapa peste carnea tocata, apoi adauga sare, piper, cimbru, orezul spalat si mararul tocat marunt.
Desfa verzele si alege foile, apoi portioneaza-le incat sa obtii din fiecare foaie de varza cate 2 foi de sarmale. Umple foile astfel taiate cu 1-2 lingurite de compozitie, ruleaza-le si indeasa-le la capete. In cratita in care urmeaza sa le gatesti, asaza intai un strat de varza (fie foi intregi, fie tocata cat mai marunt), urmat de bucatele de costita afumata asezate aleatoriu.
Aranjeaza sarmalele, formand o spirala cat mai bine indesata, de pe marginea cratitei catre centru. Dupa ce ai umplut un rand, asaza un strat de varza tocata marunt, alte bucatele de afumatura, boabe de piper si un nou strat de sarmale. Continua aranjamentul astfel, pana ce termini toate sarmalele. Deasupra asaza un ultim strat de varza tocata marunt, toarna sosul de rosii si apa, pana cand lichidul incepe sa se zareasca printre sarmale. Da sarmalutele moldovenesti la foc mic pentru cca 3 1/2-4 ore, cu capacul pus usor inclinat.
Retete de sarmale. Sarmale din Maramures
- 1/2 kg de carne tocata, amestec de vita si porc
- 1 cana de orez
- 2 ardei grasi
- 1-2 rosii mari
- 1 ceapa mare
- 200 ml de ulei
- 1/2 l de bulion
- cimbru si marar
- varza murata
- 250-300 g de ciolan de porc afumat.
Retete de sarmale. Sarmale ca in Dobrogea
Ingrediente:
- 3 verze murate
- 1 kg carne amestec (porc,vita)
- 200 g sunca afumata
- 5 linguri orez
- 3 cepe
- 4 linguri ulei
- 4 linguri bulion
- 1 lingurita de cimbru
- 1/2 lingurita de piper macinat
- 1/2 lingurita boia de ardei iute sau 1 ardei iute
- 3 foi de dafin
Se desfac verzele si se aleg frunzele bune de impachetat, restul se toaca. In vasul de lut, se aseaza un strat de varza tocata si bucatele de sunca afumata. Se taie ceapa julien si se inabuseste in 4 linguri de ulei.
Se adauga carnea, orezul, cimbrul, piperul, boia, bulionul (1 lingura) si se amesteca pe foc, timp de 5 minute.
Se intinde foaia de carza, se pune o lingurita din compozitia de carne, se infasoara sarmaua si tot asa pana se termina compozitia de carne
Restul de foi se toaca fin. Se asaza sarmalele in vasul de lut; la mijloc se asaza varza, iar restul se umple cu sunca, bulionul diluat cu apa, cimbru si foile de dafin. Se completeaza cu zeama de varza sau apa (asta depinde de cat de acra este zeama de varza), se pune cpacul si se da la cuptor pentru 3 ore.
Retete de sarmale. Sarmale din Muntenia
- un kg carne de porc, de preferat pulpa cu putina grasime
- o legatura marar proaspat
- o legatura marar uscat
- un ou
- sare
- piper negru macinat si boabe
- 2-3 foi dafin
- 4 cepe
- 2-3 lingurite orez cu bobul rotund
- ulei de masline
- doua verze murate
- 500 g piure de rosii
- 200 g slaninuta afumata
Pentru inceput, se scoate varza din butoi si se lasa aproximativ 3-4 ore la desarat, in apa rece. Eventual, se schimba apa rece de 2-3 ori. In acest timp, se pregateste umplutura pentru sarmale. Se spala ceapa si se toaca marunt. Se inabusa cateva minute, cst sa se inmoaie in putin ulei, la foc mediu. Se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol, se pune carnea tocata si se adauga oul crud, mararul uscat si verde toacat marunt, orezul spalat, condimentele si ceapa. Secretul unor sarmale delicioase este ca aceasta compozitie sa fie framantata 30-40 de minute. Se desfac foile de varza, se pregatesc si apoi se infasoara. Se pun in oala pregatita cu slaninuta si piure de rosii, se aranjeaza circular, avand grija ca pe fiecare rand sa se puna un strat de varza tocata fin si slaninuta. Se acopera varza tocata cu slaninuta, foi de dafin si marar uscat. Se fierb bine si apoi se servesc.
Retete de sarmale. Sarmale ca in Banat
Ingrediente:
- 2-3 verze murate
- 1 kg carne de porc
- 300 g carne de vita
- 500 g ceapa
- 200 g orez
- 25 g delikat gust de legume
- 200 g pasta de tomate
- 15 g boia
- 250 g untura
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 lingurita cimbru
- 400 g costita
- 1 lingurita boabe de piper
- 500 g rosii in bulion
- 3 frunze de dafin
- 1 lingurita zahar
Se desfac foile de varza, se spala si se lasa 1 ora in apa. Se indeparteaza cotoarele si se taie bucati potrivite pentru sarmale. Se pune orezul sa fiarba pe jumatate in 300 ml apa cu 1/2 lingurita delikat. Se curata 2 cepe, se toaca marunt si se inabusa cu 100 g untura si 50 ml apa. Se toaca in masina ceapa racita si carnea, apoi se incorporeaza in orez, adaugandu-se cimbrul, piperul macinat si 1 lingurita delikat. Se umplu foile de varza si se impacheteaza sarmalele.
Se taie fideluta varza ramasa. Se asaza in cratita un strat de varza tocata, apoi sarmalele pe margine, iar in mijloc fasii de costita afumata, frunzele de dafin si restul de varza tocata. Se taie julien ceapa ramasa si se caleste in restul de untura. Se adauga boiaua, zaharul, boabele de piper, delikat si se stinge cu pasta de tomate dizolvata in 200 ml apa. Se toarna acest sos peste sarmale si se completeaza cu apa cat sa le acopere. Se fierb 40 minute sarmalele la foc mic. Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Se introduce cratita in cuptor, iar cand sarmalele sunt aproape gata, se aranjeaza deasupra rosiile si se introduce cratita din nou la cuptor, 10-15 minute.
Retete de sarmale. Sarmale oltenesti
- 1 kg carne de porc
- 2 verze murate
- 300 g ceapa
- 100 g orez
- 200 g rosii in bulion
- 150 g slanina afumata
- 30 ml ulei
- 1 l zeama de varza murata
- 15 g cimbru
- piper
- sare
Se spala carnea si se taie cuburi. Separat, se toaca ceapa si carnea. Se incinge uleiul si se calesc impreuna 1/2 din cantitatea de ceapa si orezul. Din carne, ceapa, orez, cimbru, piper si sare se pregateste amestecul pentru sarmale. Se desareaza varza, apoi se aleg si se taie foile pt umplut. Se umplu foile si se impacheteaza sarmale mari. Se toaca varza ramasa, iar intr-o oala de 5 l se adauga felii de slanina, apoi sarmale si varza tocata. Se adauga rosiile decojite si taiate marunt si apa sarata. Cand sunt gata, se servesc in farfurii adanci cu multa zeama.
Nu, nu am omis Ardealul, nu iti faceti griji. Am scris AICI un articol despre cum prepari sarmalele ardelenesti. Asadar, daca iti doresti sa mananci sarmale ca in Ardeal, te invitam sa citesti acest articol.
Foto: unica.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: