Chiar daca adora salata de vinete, multi nu se incumeta sa faca si alte preparate cu aceste legume care dau de fiecare data un gust atat de pronuntat mancarii. Ele sunt totusi utilizate in bucataria romaneasca si in alte mancaruri traditionale precum musacaua sau ghiveciul. Pentru aceasta perioada insa, cand se prefera mancarurile mai usoare, v-am pregatit trei retete de sezon cu vinete pe care sa le incercati.
Humus cu vanata coapta
Ingrediente:
- vanata – 1 buc
- conserva naut – 1 buc
- tahini – 2 linguri
- lamaie – 1 buc
- usturoi – 2 catei
- ulei de masline – 1 lingura
- sare dupa gust
- piper alb – ¼ lingurita
- chimion – ¼ lingurita
- rosie – 1 bucata
Preparare:
Coaceti vanata in cuptor, curatati-o si lasati-o putin la scurs. Puneti in vasul blenderului nautul din conserva, cu tot cu zeama, vanata coapta, tahini, fresh-ul de lamaie, usturoiul si condimentati cu sare, piper alb si chimion. Mixati totul pana obtineti o pasta fina. Mutati humusul intr-un bol si decorati-l cu cuburi de rosie fara samburi.
Retete de sezon cu vinete. Evantai
Ingrediente:
- 5 vinete
- 7 rosii
- 100 gr mozzarella
- 100 ml suc de rosii la conserva
- sare, piper
- oregano/busuioc
- patrunjel verde pentru servit
Suc de rosii de casa:
- 2 rosii
- 2 frunzulte de busuioc
- un varf de sare
- 3-4 catei de usturoi (optional)
- sare, piper
Preparare:
Se spala vinetele si rosii. Cu un cutit bine ascutit, se taie felii de vanata, egale, dar fara a le taia pana la capat, astfel incat sa puteti forma un evantai. Se taie si feliile de rosii egale. Intr-o tava, se pune vanata si rosiile felii intre cele ale vinetei, se stropesc cu putin ulei, se condimenteaza cu sare si piper, oregano/busuioc. Se acopera tava cu hartie de copt si se da la cuptor 15 min.
Intre timp, se taie cubulete cele 2 rosii, se incinge o tigaie, se adauga putin ulei, se caleste cu tot cu coaja, un catel de usturoi zdrobit cu lama cutitului, se adauga rosiile si putina apa si se lasa sa fiarba cat sa se inmoaie, se adauga sare si piper, busuioc tocat marunt.
Dupa 15 minute, se scoate vanata din cuptor, se toarna sucul de rosii si se dau la cuptor, pentru inca 10 min. Cu cateva minute inainte de a scoate din cuptor, se pune mozzarella rasa, atat cat sa se topeasca frumos. Inainte de servire, se pune verdeata tocata marunt.
Retete de sezon cu vinete. Cu mozzarela si parmezan
Ingrediente:
- 2 vinete mari
- 1 kg de rosii
- 3-4 catei de usturoi
- o legatura de frunze de busuioc verde
- 250 g branza mozzarella
- 150 g parmezan ras
- sare dupa gust
- ulei de masline virgin
- piper proaspat macinat dupa gust
Preparare:
Vinetele se spala, se taie in felii de circa 1,5 cm grosime si se sareaza; se lasa 20 de minute. Rosiile se oparesc ,se curata de coaja si se taie marunt.
Intr-o tigaie teflonata se caleste usturoiul taiat marunt in ulei de masline virgin 2-3 minute, pana usturoiul ia o culoare aurie si se adauga rosiile; se sareaza si se pipereaza dupa gust. Tigaia se acopera cu un capac si se lasa la fiert la foc mediu cca 15 minute pana sosul se ingroasa.
Se indeparteaza excesul de apa de pe vinete cu ajutorul servetelelor de bucatarie. Vinetele se ung cu ulei de masline si se prajesc intr-o tigaie teflonata.
Intr-un vas de pyrex de 20/30 cm se aseaza un strat de vinete, apoi jumatate din sosul de rosii. Se pune jumatate din branza mozzarella taiata cubulete si se presara cu parmezan ras si frunze de busuioc.
Se pune din nou un strat de vinete, sos de rosii , mozzarella, parmezan si frunze de busuioc. Se stropeste cu putin ulei de masline si se da la cuptorul preincalzit la 200 grade C 20-25 de minute pana se rumeneste.
Surse: culinar.ro, gustos.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: