Este sezonul dovleceilor si, pentru ca sunt pe toate drumurile, la preturi foarte mici, puteti profita si gati cat mai mult cu aceste legume sanatoase in aceasta perioada. Va propunem trei retete de vara cu dovlecei, usoare si pline de savoare.
Rulori de dovlecel cu prosciutto crudo
Ingrediente:
- 3 dovlecei potriviti
- 100 g de prosciutto crudo (sau prosciutto cotto , sunculita)
- 200 g de crema de branza
- sare, piper
- patrunjel (sau chives)
Preparare:
Dovleceii spalati ii taiem felii subtiri pe care le saram si le lasam 15 minute. Le frigem apoi pe un gratar incins. Le lasam sa se raceasca si preparam compozitia cu care umplem rulourile.
Punem intr-un bol crema de branza, prosciutto tocat marunt, sare si piper. Amestecam pentru omogenizare si intindem pe feliile de dovlecei cu un cutit. Rulam si asezam pe un platou. Presaram patrunjel tocat si servim.
Retete de vara cu dovlecei. Supa crema
Ingrediente:
- 2 dovleci mici
- o ceapa
- un morcov
- o radacina mica de telina
- o legatura de patrunjel spalat
- 2 linguri cu ulei de masline
- zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
- piper proaspat macinat
- sare
- 1 litru de apa sau supa de legume calda
Preparare:
Taiem ceapa in bucati mari. Taiem morcovul in rondele groase. Taiem telina in cuburi mari. Taiem dovleceii in bucati mari. Pregatim aragazul si o oala in care punem uleiul de masline. Punem ceapa, morcovul, telina si dovleceii. Amestecam si calim timp de 10 minute. Turnam apa sau supa de legume calda cat sa acoperim toate legumele. Condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam si lasam sa fiarba timp de 15-20 de minute.
Tocam marunt patrunjelul. Cand legumele devin moi, inchidem aragazul si lasam supa sa se racoreasca. Mixam cu un blender legumele in apa in care au fiert. Adaugam patrunjelul tocat in blender si continuam sa mixam. Adaugam zeama de lamaie si condimentam cu piper macinat si sare. Punem amestecul iar pe foc si il lasamsa clocoteasca 1-2 minute, gustam, condimentam daca mai este nevoie si inchidem aragazul. Servim calda, cu crutoane (din paine integrala).
Retete de vara cu dovlecei. Mancare la cuptor cu parmezan
Ingrediente:
- 1-2 dovlecei mici
- 2 roșii
- 2 cartofi
- 250 g parmezan ras
- oregano, pudră de ceapă, pudră de usturoi, busuioc – după gust
- sare ș piper după gust
- ulei de măsline
Preparare:
Punem cartofii la fiert 5 minute (deoarece se gatesc la cuptor mai greu decat dovleceii si rosiile). Taiem toate legumele rondele si le aranjam intr-o tava alternandu-le. Stropim cu ulei de masline, presaram condimentele si acoperim cu parmezan din belsug. Dam tava la cuptorul preincalzit 20 de minute sau pana cand se face cartoful.
Surse: retetefeldefel.ro, culinar.ro, retete.unica.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: