Varza e pe toate drumurile zilele acestea, pentru gatit sau pus la murat. Pana se face cea de la saramura, din care veti gati toata iarna, puteti incerca si o mancare din cea dulce. Iata doua retete de varza calita pentru acum sau mai tarziu, cand e gata cea murata, si cu carne, si fara.
Retete de varza calita. Vegetariana
Ingrediente:
- 1 varza (dulce sau murata)
- o ceasca bulion
- 1 legatura marar
- ulei
- piper, boia, foi de dafin, cimbru, sare
Preparare:
Se toaca varza proaspata marunt si se freaca, in maini, cu sare. Daca avem varza murata trebuie spalata sa se desareze daca este prea sarata. Se pune intr-o cratita cu putin ulei si se pune pe foc mic, sa fiarba incet, 20 de minute si sa-si lase apa. Se amesteca din cand in cand sa o cuprinda bine caldura.
Dupa ce s-a inmuiat se opreste focul si se adauga ceasca cu bulion, piper boabe, 2 foi de dafin, o lingura de boia dulce (sau iute daca va place mai condimentata) si o crenguta verde sau uscata cimbru. Se amesteca bine. Punem un paharel de apa si bagam cratita la cuptor sa scada bine si sa se rumeneasca circa o ora. In aceasta ora, puteti s-o mai verificati de 2 – 3 ori si sa mestecati. Ultima data tocam si legatura de marar si o amestecam in varza. Mai lasam cratita la cuptor circa 20 de minute si oprim focul. La final varza trebuie sa fie bine scazuta si rumenita.
Retete de varza calita. Cu ciolan afumat
Ingrediente:
- o varza mare
- un ciolan afumat (1.5 kg)
- o ceapa alba
- ulei pentru calit varza (100 gr aprox)
- marar verde, cimbru
- sare si piper
- o cana de bulion (250 ml)
Preparare:
Ciolanul poate fi crud sau fiert. Daca e crud, fierbeti-l 30 de minute in oala sub presiune inainte de a-l folosi. Inainte de a incepe, scufundati vasul roman in apa si incingeti cuptorul.
Tocati varza marunt. Taiati ceapa marunt. Incingeti uleiul, caliti putin ceapa. Cand e aurie, adaugati varza si caliti-o impreuna cu ceapa. Nu trebuie sa caliti varza total, ci numai pana se inmoaie putin. Condimentati cu sare si piper, cimbru si marar tocate marunt. Pastrati o lingurita de cimbru.
Taiati ciolanul felii subtiri. Asezati in vasul roman: un strat de varza, unul de felii de ciolan, unul de varza, putin bulion, iar ciolan, iar varza, iar bulion. Ultimul strat trebuie sa fie din felii de ciolan, pe care le garnisim cu cimbrul lasat deoparte. Dam vasul la cuptor, la foc mare, apoximativ 45 de minute. Varza trebuie sa fie moale, ciolanul rumenit. Nu e nevoie sa mai adaugati apa in vasul roman.
Surse: papamond.ro, teoskitchen.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: