Cunoscute pentru proprietatile benefice si efectul de fortificare a sistemului imunitar inca din Antichitate, gutuile sunt fructele minune ale toamnei. Inrudite cu merele si perele, reprezinta o sursa semnificativa de vitamine, minerale si zaharuri simple usor asimilabile, ideale pentru imbunatatirea functiilor sistemului digestiv si ale celui respirator.
In cele ce urmeaza va prezentam 5 retete delicioase cu gutui. Pofta buna!
1. Pulpe de pui cu ghimbir si gutui la cuptor
Ingrediente:
2 pulpe de pui
sare si piper
boia si curcuma
ghimbir proaspãt feliat
verdeatã tocatã optional
4 cãtei de usturoi zdrobiti
2 gutui
1 lingurã de zahãr
ulei de mãsline
Timp de preparare: 50 min.
Mod de preparare:
Se condimenteaza pulpele cu piper, sare, boia, cucuma, verdeata, usturoi si ghimbir.
Se scot samburii gutuilor si se presara cu zahar.
In forma de copt se pun pulpele impreuna cu gutuile, se stropesc cu ulei si se dau la cuptor.
Se pot servi cu sos de hrean si legume sote.
Sursa: gustos. ro
2. Peltea de gutui
Ingrediente:
1 kg. gutui mici
3-4 mere cretesti rosii
1 1/2 kg. zahar
Timp de preparare: sub 1h30min
Mod de preparare:
Se sterg gutuile cu o carpa de puful de pe ele.
Se taie in sferturi, se pun intr-o cratita alaturi de mere taiate si ele tot in sferturi.
Peste fructe se pun 2l. de apa si se lasa sa fiarba circa o ora la foc mic. Cand gutuile s-au inmuiat (incat intra batul de chibrit in ele) se strecoara zeama ,fara sa se striveasca gutuile, si se lasa zeama la limpezit. aproape 20 min., apoi se mai strecoara inca o data print-un tifon, astfel incat zeama sa fie foarte limpede.
Se pune l litru de zeama la 1 1/2 kg. zahar. Intr-o cratita se pun aceste ingrediente si se lasa 20 min. ca sa se topeasca zaharul.
Se pune la fiert, luand spuma cu grija cand se ridica. Se lasa sa fiarba pana se leaga.
Sursa Flu.ro
3. Salam cu gutui
Ingrediente:
1/2 kg gutui,
200 g zahar,
100 g stafide,
100 g nuci,
o esenta de rom
Timp de preparare: 35 min.
Mod de preparare:
Se curate gutuile si se taie cubulete. Se pun gutuile la fiert cu apa doar cat sa le acopere. Cand s-au inmuiat fructele, se adauga zaharul si se lasa pe foc pana scade toata zeama si se caramelizeaza amestecul.
Se adauga stafidele care au fost inmuiate in esenta de rom si nucile pisate si se mai lasa pe foc aproximativ 15 minute, amestecand continuu, sa nu se lipeasca.
Se lasa putin sa se racoreasca si apoi se rastoarna compozitia rezultata pe un celofan. Se ruleaza in forma de salam, se strange bine la capete si se da la rece.
Sursa: petitchef.ro
4. Sirop de gutui
Ingrediente: 400g zahar, 1 ½ litru apa, 4kg gutui
Timp de preparare: 90 min.
Mod de preparare:
Se freaca bine gutuile cu un prosop de bucatarie, pana se indeparteaza puful. Se spala, se decojesc si se taie felii subtiri. Se scot samburii si cotorul, astfel incat sa ramana numai miezul. Feliile de gutui se pun la foc mic, in apa cu zahar si se fierb aproximativ 50 de minute. Nu trebuie lasate sa dea in clocot. Se ia oala de pe foc. Se pune intr-o sita un prosop de bucatarie curat sau un tifon si se strecoara sucul in alt recipient. Dupa aceea, se da, din nou, la foc mic si se lasa pana incepe sa clocoteasca. Se toarna siropul in sticle preincalzite, apoi se inchid imediat, bine.
Sursa: retete.unica.ro
5. Pataniscas de marmelo – gogosi portugheze din gutui
Ingrediente: 2 gutui si sucul de la o lamaie, 120g zahar, 100 ml apa si 3 oua, praf de sare, 5 foi de menta tocate (optional), 160 g faina, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri de lapte, zahar si scortisoara pudra.
Timp de preparare: 35 min
Mod de preparare:
Se decojesc gutuile si se taie cubulete, se stropesc cu sucul de lamaie, se adauga apa si 70 g de zahar si se pun la fiert. Pentru o aroma mai intensa se poate pune un rulou de scortisoara.
Se scurg si se lasa la racit.
Se bat ouale cu zaharul ramas, sarea, menta, faina cu praful de copt si la urma laptele cu gutuile. Va iesi un aluat moale.
Cu ajutorul a 2 linguri se iau portii mici de aluat si se prajesc in uleiul fierbinte. Ele se umfla si se prajesc foarte repede, sa aveti pregatit un platou cu hartie absorbanta.
Se trec imediat prin amestecul de zahar si scortisoara.
Sursa: gustos.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: