Cu siguranță, mulți dintre noi s-au confruntat cu lipsă de inspirație atunci când trebuie să gătească o gustare rapidă și sățioasă. Cartoful e una dintre cele mai versatile legume din dieta noastră, așa că aceste rețete ingenioase cu cartofi îți pot veni în ajutor pentru zilele în care ai mânca ceva delicios, dar fără să necesite o perioadă lungă de pregătire.
Rețete ingenioase cu cartofi – pernițe crocante din cartofi
Dacă îți dorești să gătești o gustare delicioasă și pufoasă, ai nevoie de doi cartofi mari. Vei mai avea nevoie de două linguri de amidon de porumb, o lingură de boia, puțin piper negru, sare, un ou, pătrunjel, busuioc, și pesmet.
Taie cartofii în cubulețe și pune-i la fiert. După ce aceștia sunt fierți, cartofii vor fi scurși de apă și zdrobiți cu o furculiță. Vei adăuga mai apoi puțină sare, linguriță de boia, puțin piper negru și frunze de pătrunjel verde tăiate mărunt. Amestecă bine aceste ingrediente și apoi adaugă cele două linguri de amidon de porumb. Amestecă bine până când cartofii devin ca un aluat. După ce amidonul a fost înglobat bine, poți amesteca cu mâna pentru a te asigura că vei avea o compoziție omogenă.
Fă aluatul precum o bilă și împarte-l în cinci părți. Rulează cu mâna fiecare bucată din aluat în batoane cilindrice și apoi crestează-le cu o furculiță. Taie mai apoi fiecare baton de aluat în liniile despărțitoare dintre urmele lăsate de furculiță.
Într-un bol separat bate oul cu o furculiță, iar într-o farfurie amestecă pesmetul cu parmezanul. Ia fiecare bucățică de aluat și trece-o prin ou și apoi prin amestecul de pesmet și parmezan.
Prăjește bucățile de aluat din cartofi în ulei încins până când acestea devin aurii. Le poți savura cu sosul tău preferat sau orice fel de garnitură preferi pe lângă cartofi. Gustul parmezanului în combinație cu cartofii și pătrunjelul nu te va dezamăgi, cu siguranță.
Piure de cartof, însă ceva mai special
Piure-ul de cartofi e unul dintre felurile cele mai simple de a servii cartofii. Întrebați-i pe studenți, mai ales, piure-ul de cartofi nu lipsește aproape niciodată din meniul cantinelor studențești. Dacă vrei un piure de cartofi care să meargă bine cu un schnitzel sau orice alt fel de carne, însă vrei să fie ceva mai special decât piure-ul simplu, folosește această rețetă.
Vei avea nevoie de 500 gr de cartofi, 140 ml de smântână, 60 ml de lapte fierbinte, 6 felii de bacon, 40 grame de parmezan, 50 grame de unt, două linguri de pătrunjel mărunțit, sare, piper și o linguriță de zahăr din stevie.
Curăță cartofii, taie-i în felii și pune-i la fiert cu puțină sare. După ce cartofii s-au fiert, scurge-i de apă și zdrobește-i. Adaugă untul, iar mai apoi smântâna și parmezanul.
Într-o tigaie prăjește feliile de bacon până se rumenesc. Zdrobește-le mai apoi cu mâna și pune-le în piure. Adaugă patrunjelul, zahărul, sare și piper după gust și amestecă bine. La final adaugă laptele fierbinte. Vei avea la final o pastă cremoasă și delicioasă de cartofi.
Rețete ingenioase cu cartofi – cartofi crocanți la cuptor
Imposibil să nu îți placă să mănânci cartofi care sunt crocanți. Pnetru cei mai crocanți cartofi la cuptor vei avea nevoie de 8-10 cartofii de mărime potrivită, puțin ulei de măsline, două lingurițe de sare, o lingură de cimbru uscat și piper.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Între timp, curăță cartofii, taie-i cubulețe și pune-i la fiert cu puțină sare. După ce aceștia s-au fiert, scurge-i de apă și pune-i într-un bol. Amestecă-i puțin cu o lingură de lemn pentru a-i face mai pufoși. Acest lucru le va da nivelul de crocant pe care ți-l dorești. Pune peste ei putin ulei de măsline, sare, piper și cimbrul uscat.
Amestecă-i bine și pune-i într-o tavă de copt. După aproximativ 30 de minute, sau după ce au devenit aurii, poți servii cartofii.
Dacă ți-au plăcut aceste rețete, nu uita să le împărtășești și cu prietenii tăi. Poate au rămas și ei în pană de idei cu mâncarea.
Poftă mare!