Muraturile pentru iarna sunt o sarcina obligatorie pe agenda oricarei gospodine. Usor de preparat, dar musai cu un dram de experienta, altfel nu ies gustoase, muraturile ne insotesc in sezonul rece intr-o aventura culinara dominata de carnuri de tot felul. Ele sunt practic acel ingredient care dau un pic de echilibru in alimentatia noastra de peste iarna, taind din elanul grasimilor hapsane. Mai jos vedem cateva retete de muraturi asortate la butoi de plastic, pentru iarna.
Retete simple de muraturi taranesti
Incepem cu o reteta de muraturi taranesti, in compozitia careia intra morcovi, ardei gogosar, gogonele, conopida si castraveti. Pentru fiecare borcan folosim 2 tije de hrean, 3 funze de telina, 1 floare de marar uscat, 1 ardei iute, 2 catei usturoi, 1 lingurita boabe de piper, 1 lingura boabe de mustar.
Cat priveste compozitia lichida pentru 1 borcan de 1.500 ml, in ea intra 1 lingura sare, 2 linguri miere, 5 linguri otet, apa cat cuprinde, 1 plic de conservant la 4 borcane de 1.500 ml.
Mod de preparare:
Dupa ce spalati si curatati bine legumele, le asezati alternativ intr-un borcan pana il umpleti. Turnati apoi apa pana aproape de filet dupa care rasturnati-o intr-o cratita. Ideea este sa aflati volumul de apa necesar astfel incat saramura sa aiba consistenta.
Adaugati sarea si otetul si puneti apoi apa la fiert. Peste legumele deja aranjate in borcan adaugam tije de hrean, piper, si boabe de mustar iar deasupra se adauga funzele de telina. Cand compozitia lichida a dat in fiert se ia de pe foc, se amesteca cu miere si conservant apoi se toarna fierbinte peste legume si capsam borcanele. Acestea se invelesc apoi cu servete de bucatarie si se lasa sa se racesca lent pana a doua zi, apoi se depoziteaza la loc uscat si racoros.
Retete simple de muraturi: varianta internationala
Cealalta reteta este una internationala, muraturile necunoscand limite geografice, si este la fel de simpla. Pentru aceasta aveti nevoie de 2 cani de otet de mere, trei sferturi de cana de zahar, un sfert de cana de sare, 3 catei de usturoi, 1 lingura seminte de mustar, 1 lingura seminte de fenicul, 1 lingura boabe de piper negru, jumatate de lingura de piper rosu macinat si 8 cani de legume asortate taiate in bucati.
Mod de preparare:
Puneti ingredientele (cu exceptia legumelor) si doua cani si jumatate de apa la fiert, la foc mediu, si amestecati pana se dizolva zaharul. Nu lasati mai mult de un minut pe foc dupa ce apa da in clocot. Lasati apoi sa se raceasca timp de 30 de minute. Intre timp, puneti legumele taiate intr-o oala in care fierbe apa si lasati-le acolo cateva minute.
Scurgeti apa fierbinte si apoi clatiti cu apa rece pentru ca legumele sa capete o crusta crocanta. Transferati apoi legumele intr-un borcan in care turnati compozitia sus-amintita. Lasati sa se aseze compozitia timp de o ora si apoi acoperiti si puneti la frigider.
Surse: Myrecipes.com, Buacataria-romaneasca.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: