Fara indoiala, Romania este o tara frumoasa, care merita sa fie vizitata. Din pacate, multi dintre romani aleg sa viziteze foarte multi tari din Europa si nu trec niciodata pe lista lor de obiective si comorile tarii noastre. Printre aceste comori se numara si Rimetea, primul sat din Romania care a fost premiat de Comisia Europeana pentru casele sale superbe.
Intamplarea a avut loc in 1999, cand Comisia Europeana a decis sa ii ofere minunatului sat romanesc premiul Europa Nostra, in urma eforturilor de conservare depuse atat de localnici cat si de mai multe ONG-uri. Satul Rimetea se afla in judetul Alba, la gradina cu judetul Cluj. Premiul a fost acordat dupa ce nu mai putin de 138 de case traditionale sasesti au fost restaurate. Apoi, un an mai tarziu, in 1999, Rimetea a fost desemnat zona arhitecturala si urbana protejata, de catre Oficiul National al Monumentelor Istorice.
Ca o scurta lectie de istorie, aflam ca localitatea medievala a fost mentionata pentru prima data sub numele de Toroczcko (Trascau), in 1257, si a devenit cunoscuta gratie zacamintelor de minereu de fier care se aflau in zona. Pentru o perioada scurta, s-au prelucrat aici chiar si monezi si aur.
Majoritatea obiectivelor de patrimoniu dateaza din secolele XVII-XIX – aproximativ 200 de cladiri laice traditionale – case, grajduri si ateliere. Cea mai veche casa din sat a fost construita in 1668 si este locuinta unui miner. Cladirea a fost renovata dupa 2004.
La Rimetea se afla si cea mai veche moara de apa functionala din Muntii Apuseni – la circa 300 de metri de centrul satului. Aceasta a fost construita in 1752 de Toroczkai Klára si este in continuare folosita de catre localnici.
Nu in ultimul rand, aici se regasesc si morminte de familie sapate in stanca, folosite din generatie in generatie. Acestea sunt unice la noi in tara.