Autoritatile sanitare din China isi intensifica avertismentele privind pericolul contactului cu „obiecte contaminate cu noul coronavirus”. Totul dupa ce tot mai multi chinezi s-au infectat in acest fel, dupa ce si-au facut cumparaturile zilnice.
Din cauza temperaturii scazute si a umiditatii ridicate, virusul SARS-CoV-2 supravietuieste, in special, pe ambalejele produselor congelate, dar nu numai, atrag atentia expertii din Comisia Nationala pentru Sanatate din China. In aceasta tara s-au inregistrat, luna trecuta, nu mai putin de zece cazuri de contagiune prin atingerea ambalajelor contaminate.
Orasul Shenzhen a demarat saptamana aceasta o campanie masiva de teste de acid nucleic dupa detectarea a trei cazuri pozitive la angajatii unui lant de supermarketuri, in timp ce orasul Canton a suspendat temporar importul de carne si de fructe de mare congelate din strainatate.
Problema aripioarelor din Brazilia
Vinerea trecuta, mai multe loturi de aripioare de pui congelate importate din Brazilia au fost depistate cu teste de acid nucleic, iar cu o zi in urma o inspectie de rutina la un restaurant din orasul Wuhu a descoperit mostre de virus pe ambalajele unor creveti albi din Ecuador. Acelasi lucru a fost descoperit si la 10 iulie pe ambalajele unor fructe de mare provenite de la trei firme ecuadoriene.
Mass-media chineze si-au exprimat ingrijorarea fata de gravitatea pandemiei in America Latina, cu peste 5,6 milioane de cazuri confirmate, mai ales in Brazilia si Ecuador, unde virusul prezent pe ambalaje se poate transmite consumatorilor.
Pe de alta parte, insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca Beijingul exagereaza riscul contaminarii in supermarketuri. „Daca am inteles bine, China cauta virusul pe ambalaje, a testat sute de mii si a gasit foarte putine, sub 10 esantioane pozitive. Nu exista date care sa demonstreze ca alimentele sau lanturile alimentare participa la transmiterea virusului”, a explicat cercetatoarea Maria Van Kerkhove, potrivit Agerpres.
Ce spunea Ministerul Sanatatii in primavara
Dupa debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sanatatii de la Bucuresti atragea atentia ca „noul coronavirus poate ramane pe suprafete din diferite materiale pentru ore si chiar zile”. „De aceea este recomandata ca masura de precautie evitarea atingerii acelor suprafete care vin in contact cu un numar mare de persoane. Daca totusi facem asta, atunci trebuie sa ne spalam apoi imediat pe maini”, recomanda ministerul.
Autoritatile si expertii in sanatate ne recomanda sa curatam toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool. Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.