Arhitectii olandezi de la B+B propun un plan indraznet, pe termen lung, de „reintinerire” a capitalei Italiei prin plantarea a 3 milioane de copaci, cate unul pentru fiecare locuitor.
In prezent, in Roma sunt doar 300.000 de copaci, adica unul la 10 locuitori. Parisul are un copac la 8 locuitori, iar Amsterdamul, unde se afla sediul firmei de arhitectura B+B, unul la doi locuitori, potrivit desingnboom.com.
Intr-un raport recent al Institutului Wuppertal, capitala Italiei apare cu probleme la capitole precum siguranta rutiera, transportul public si calitatea aerului, ceea ce ce inseamna ca orasul are nevoie de un model de dezvoltare sustenabila. Arhitectii olandezi propun, pratic, mai multa natura in spatiul urban.
Mai multi copaci, mai putine locuri de parcare
In viziunea celor de la B+B, copacii ar urma sa fie plantati fara a afecta prea mult reteaua de strazi, astfel incat traficul sa nu fie dat peste cap. Un pom ocupa fix acelasi spatiu ca un loc de parcare, asa ca municipalitatea ar trebui sa gaseasca solutii pentru propietarii de masini care ar fi nevoiti sa le mute pentru a face loc naturii.
Daca proiectul este implementat, Roma va deveni un oras reimprospatat si mai placut pentru localnicii si turistii care aleg sa il strabata la pas. „Din punct de vedere stiintific, orice aspect negativ al urbanizarii poate fi combatut prin integrarea strategica a copacilor” in peisajul general, explica arhitectii olandezi.
Un oras mai sanatos
Cu 3 milioane de copaci, Roma ar fi un oras mult mai sanatos decat in prezent. Temperatura aerului va scadea pe timpul verii si locutorii vor trai mai bine si mai mult, intr-o metropola verde. Prima faza a planului implica plantarea copacilor pe strazile care leaga centrul orasului de zonele limitrofe.
„Intelegem cat de mult va afecta aceasta schimbare sensibilitatile localnicilor, intr-un oras in care transportul motorizat este parte a identitatii oamenilor”, admit expertii de la B+B. Ei sunt constienti ca nu le va fi usor sa ii convinga sa renunte partial la masini pentru un aer mai curat si un oras reintinerit.
Situat pe malul fluviului Tibru, oraşul are o istorie îndelungată, fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Milioane de turiști vizitează anual orasul.
Cititi si: 5 tari pe care trebuie sa le vizitezi pana la 30 de ani