Relaxarea restrictiilor la finalul starii de urgenta este „o bomba cu efect intarziat”, avertizeaza Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.
„Exista un risc ca lumea sa nu respecte intru totul recomandarile facute si, in aceasta situatie, cazurile de infectii cu COVID-19 sa creasca. De fapt, acest lucru s-a intamplat si in tari cu o disciplina mult mai mare decat la noi, cum sunt Germania si Coreea de Sud. Acolo, in momentul relaxarii, numarul de cazuri severe a crescut”, a declarat medicul, la Digi24.
„Din acest motiv, ne asteptam si noi sa avem o crestere a numarului de cazuri. Si chiar, din pacate, la o crestere a numarului de cazuri severe. Lumea a uitat, parca, faptul ca suntem intr-o pandemie si ca aceasta lume nu s-a terminat. Daca numarul de pacienti infectati va creste brusc, ei trebuie internati. S exista riscul sa se depaseasca, pe viitor, capacintatea de internare. E foarte probabil sa depasim 20.000 de cazuri”, a spus Virgil Musta.
Pandemia, „un bulgare care se rostogoleste”
Potrivit medicului din Timisoara, efectele nerespectarii regulilor de igiena si distantare sociala se vor vedeam in maximum trei saptamani.
„Efectul se va vedea peste o saptamana, doua saptamani, trei saptamani. Daca nu se respecta regulile sau daca un numar mare de oameni nu respecta regulile, apar imbolnavirile. Pandemia asta este ca un bulgare care se rostogoleste. Daca bolnavii nu vor mai avea unde sa fie asistati medical va fi o problema, exact ca si in Italia, ca si in Franta si Spania. Exact acelasi lucru s-a intamplat si la ei, cu sisteme de sanatate mult mai performante decat al nostru”, a explicat Musta.
Relaxarea, inteleasa gresit
Virgil Musta spune, intr-un interviu pentru hotnews.ro, ca relaxarea restrictiilor de pe 15 mai a fost inteleasa gresit. „Am impresia ca unii au inteles aceasta relaxare ca pe o relaxare pentru distractie si au procedat ca atare. Cu riscul de a se contamina”, a spus medicul.
„Aceasta relaxare era necesara din doua motive principale. Primul – motivul economic, trebuia sa se porneasca putin economia, iar prin aceasta relaxare se dadea drumul anumitor servicii si activitati. In al doilea rand, conta mult pentru psihicul omului. Dar acest lucru nu insemna sa fie o relaxare pentru distractie”, a subliniat Virgil Musta.
El a atras atentia asupra riscului aparitiei de noi infectii cu coronavirus in randurile tinerilor care nu respecta restrictiiile in starea de alerta. Statistica arata ca doar 5% dintre cazuri apar la persoanele tinere, dar „niciodata nu poți sa știi daca tu, ca persoana individuala, te încadrezi in cei 4-5%”, avertizează Virgil Musta.
Cititi si: Marturia unui medic roman din prima linia a luptei cu COVID-19