Pregătirea roșiilor congelate pentru iarnă este o modalitate excelentă de a te bucura de aroma lor naturală chiar și în timpul sezonului rece. Iată câteva metode simple și eficiente pentru a pregăti roșiile pentru congelare. Vor rezista în jur de 6 luni!
Roșii congelate pentru iarnă
Congelarea este cea mai ușoară metodă de conservare a roșiilor. Gustul nu va fi la fel cu cel al roșiilor proaspete, abia culese din grădină, dar le veți putea folosi la mâncăruri iarna. Bineînțeles că o roșie care a stat la congelator își va schimba textura și gustul. Apa din fructe și legume începe să iasă din ele atunci când sunt înghețate, făcând ca fibrele lor să se rupă. Rezultatul este un produs mai moale și mai apos.
Metodele simple de pus în practică
Coaja roșiei poate fi mai amară decât pulpa sa dulce, ceea ce o face mai puțin dorită pentru sosuri. Dacă vreți ca supele sau sosurile să fie mai dulci, coaja roșiilor este indicată atunci când le congelăm. Congelarea roșiilor este extrem de simplă. Puteți să tăiați roșiile în cubulețe, să le feliați sau să le înghețați întregi, cu sau fără coajă. Iată cum să procedați!
Cele mai bune sunt roșiile bine coapte, fără pete sau defecte. Spală bine roșiile și usucă-le folosind un prosop de bucătărie curat. Îndepărtează codițele și eventualele imperfecțiuni de pe suprafață.
Pune roșiile întregi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat, și bagă-le la congelator. După ce sunt înghețate complet, le poți muta în pungi sau recipiente etanșe pentru congelare. Astfel, îți vor ocupa mai puțin loc în congelator și vei putea lua exact câte ai nevoie!
Roșii decojite, pentru sosuri sau supe
Dacă vrei să folosești roșiile pentru gătit, poți să le decojești înainte de a le congela.
Opărește roșiile timp de 30 de secunde – 1 minut în apă clocotită, apoi transferă-le rapid într-un bol cu apă rece cu gheață. Pielea se va desprinde foarte ușor.
Îndepărtează pielea și tăie-le în cuburi sau felii, în funcție de preferințele tale. Pune bucățile de roșii în pungi speciale pentru congelator, eliminând cât mai mult aer din pungi pentru a preveni arderea prin congelare.
Roșii coapte
Dacă vrei un plus de aromă, poți coace roșiile înainte de congelare. Taie roșiile în jumătăți sau felii, așază-le pe o tavă, presară-le cu puțin ulei de măsline, sare și ierburi, apoi coace-le la cuptor până se caramelizează ușor. După ce s-au răcit, le poți congela în pungi sau recipiente etanșe.
Sursa foto: freepik