O casa din lemn, cu sarpanta, a primit premiul pentru cel mai bun proiect de arhitectura construita. Locuinta se afla in localitatea Balotesti si are o suprafata utila de 239 de metri patrati.
Intreaga proprietate din cartierul rezidential Dumbrava Vlasiei are 1.141 de metri patrati. Casa cu etaj este compusa din camera de zi, trei dormitoare, trei bai, doua terase, un birou si o camera tehnica. Doar livingul ocupa aproape 41 de metri patrati. Zona de dining se intinde pe 11,26 metri patrati, iar cele doua dormitoare de la parter au in jur de 20 de metri patrati, ca si bucataria. Locuinta are o terasa acoperita de aproape 80 de metri patrati.
La etaj se afla dormitorul matrimonial de 24,5 metri patrati, o baie de 11 metri patrati, dressingul cu zona de relaxare si un birou de 24, 57 de metri patrati care poate fi transformat oricand in dormitor, daca numarul membrilor familiei se mareste. Terasa de la etaj are peste 17 metri patrati.
Inspirati de arhitectura locala
Cei care s-au ocupat de proiect spun ca au ales lemnul fiindca este un material natural, regenerabil, arhetipal si prietenos cu locuirea. „Acest material a ajuns la performante tehnologice remarcabile, de aceea am folosit sistemul de Cross Laminated Timber. Apoi, am ales sa facem o casa cu sarpanta, ca sa ne adaptam contextului in care aveam deja in vecinatate doua case cu sarpanta, deja construite, plus o traditie locala”, spun arhitectii.
„Au urmat mai multe decizii de design inspirate din arhitectura locala sau din amplasamentul casei: o terasa mare, acoperita, orientata spre sud; o forma a casei adaptata la forma parcelei; o grija pentru relatia casei cu vecinatatile: parcul central sau celelalte case”, adauga ei.
Confort total pentru proprietari
In ciuda caracterului rustic dat de constructia realizata din lemn, pe de o parte, si de conceptul arhitectural, pe de alta parte, casa dispune de dotari evident moderne. Printre acestea se numara, spre exemplu, sistemul de incalzire prin pardoseala, bazat pe actiunea unei pompe geotermale, dar si ventiloconvectoarele prin pardoseala in zonele vitrate.
Locuinta se incadreaza, astfel, perfect in contextul arhitectural local, fara a face insa rabat in ceea ce priveste confortul vietii moderne. Prin finisaje e accentuat gestul major al compozitiei – un acoperis lung – astfel incat planurile inclinate ale sarpantei sunt omogen invelite cu tabla alba in exterior si placate cu lemn in interior. Optiunea de a continua acoperisul si in planurile verticale lungi ale casei accentueaza unitatea ansamblului.
Planul casei si mai multe fotografii sunt disponibile AICI.
Surse: dumbravavlasiei.ro, imobiliare.ro, igloo.ro.
Cititi si: Casa cu mansarda care poate fi construita cu bani putini
Cititi si: Case mici si simple, cu 2-3 dormitoare