Oferta de legume si verdeturi este tot mai abundenta si mai diversificata, astfel ca o salata bogata reprezinta un pranz sau o cina la indemana, dar si cat se poate de potrivite, mai ales in zilele tot mai calduroase din aceasta perioada si din cea care va urma. Va prezentam trei retete de salate delicioase de sezon, proaspete si consistente in acelasi timp, cu multa verdeata, dar si cu carne, branza, ou sau nuci.
Salata cu verdeturi, nuci si avocado
Este exclusiv vegetala, dar satioasa, putand fi consumata cu placere de vegetarieni, precum si de persoanele care postesc.
Ingrediente:
- o mana de spanac
- o mana de rucola
- o capatana de salata verde
- un morcov
- o mana de nuci
- ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- un buchetel de broccoli
- o ceapa verde
- o jumatate de ardei gras rosu
- o lingura de seminte de susan
- sare si piper
- suc de lamaie
- putin ghimbir ras
- o jumatate de avocado
Preparare:
Amestecati intr-un vas mic 3 linguri de ulei de masline cu usturoiul pisat si ghimbirul maruntit. Tocati verdeturile, fructul de avocado, ceapa, ardeiul gras si morcovii. Amestecati toate ingredientele intr-un vas. La final, adaugati nucile, semintele de susan si sucul de lamaie.
Sursa: dietetik.ro
Salate delicioase de sezon. Salata lyoneza
O salata echilibrata si rafinata, cu multa verdeata, putina carne, cateva crutoane, o vinegreta calda foarte buna si un ou fiert moale. Cand rupeti albusul si galbenusul se amesteca cu restul ingredientelor, singurul lucru care va vine in minte e „perfect”.
Ingrediente pentru doua portii:
- 120 gr salata frisee (sau/si rucola, salata verde)
- crutoane de paine (optional)
- 2 oua
Vinegreta calda
- 65 gr bacon (sau costita afumata)
- 1 lingura ceapa tocata marunt
- 1 lingura otet balsamic (sau otet de vin rosu + 1/2 lingurita miere)
- 1 lingurita mustar
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper negru
Preparare:
Ouale se fierb moi in apa cu sare si o lingurita de otet ca sa le puteti curata usor.
Se imparte salata pe doua farfurii. Daca doriti, presarati crutoane peste ea.
Baconul se taie cubulete si se pune la prajit intr-o tigaie fara grasime. Prajiti pana devine crocant si si-a lasat grasimea in tigaie. Scoateti baconul cu o paleta din tigaie si presarati-l peste salate.
In grasimea ramasa in tigaie (ar trebui sa aveti cca 2 linguri grasime, dar daca e mai putin completati cu ulei de masline) se adauga ceapa si se caleste un pic, doar pana devine translucida. Se adauga otetul balsamic si mustarul si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa pe foc cca 15 secunde. Se ia tigaia de pe foc, se mai adauga 1 lingura de ulei de masline. Se amesteca bine. Se toarna vinegreta fierbinte peste salata.
Se pun si ouale in farfurii si se presara salata cu sare de mare si piper proaspat macinat.
Sursa: e-retete.ro
Salate delicioase de sezon. Cu dovlecei, rosii si telemea
Ingrediente (2 – 3 portii):
- 3 dovlecei
- 3 rosii
- 1 ceapa rosie
- 100 g telemea de vaca
- ulei de masline extravirgin
- sare
Preparare:
Dovleceii se spala, se taie rondele (cam de 3 mm grosime) si se fac pe gratarul de aragaz. Daca nu aveti posibilitatea sa le faceti pe gratar, le puteti cali rapid in putin ulei. Dupa ce terminati lasati-i sa se racoreasca, apoi ii treceti intr-un bol adanc in care veti amesteca salata.
Rosiile se spala si se taie felii cat de groase si frumoasa vreti, le adaugati la dovlecei. Adaugati sare si ulei de masline si amestecati bine. Puteti pune ceapa si telemeaua la final sau inainte sa amestecati.
Sursa: lalena.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: