Daca sunteti multumit de cum arata casa in care v-ati mutat si vreti ca si gradina sau pergola sa atraga atentia, salcamul japonez este exact ce va trebuie. I se mai spune glicina sau Wisteria si este apreciat peste tot in lume.
Fie ca alegeti sa il palantati pentru a infrumuseta gradina, fie ca il vreti mai aproape de casa, salcamul japonez va da gospodariei o nota aparte. Este un arbust cu cascade de flori viu colorate, care arata spectaculos in primavara agatate de o pergola sau de o arcada. Adesea poate ajunge la 25-30 de metri lungime, desi este cunscut ca se dezvola destul de greu.
Este si motivul pentru care sunt recomandati butasii, nu semintele. Florile de glicina sunt parfumate, oferind o sarbatoare pentru simturi. Asa ca daca va interesati din timp si achizitionati butasii, in lunile mai si iunie ale anului viitor va veti putea bucura de frumusetea florilor in luna mai si iunie.
Este nevoie de un suport solid
Salcamul japonez necesita o structura foarte robusta pentru a fi sustinut, cum ar fi o pergola. Plantele mature pot deveni atat de grele incat vor rupe suporturile, deci planificati cu grija si construiti structura cu materiale dure.
Arbustul poate fi plantat in aceasta perioada sau la primavara. Ce trebuie sa stitti: iubeste soarele, prefera solul fertil, umed si bine drenat. Daca solul este in stare proasta, adaugati compost, astfel planta se va dezvolta frumos. Pentru plantare sapati o groapa adanca de aproximativ 45 de centimetri. De asemenea, tineti cont ca distanta minima intre plante trebuie sa fie de 2 metri.
Cum ingrijim arbustul
Primavara, mai exact in martie, arbustul trebuie tuns prima data, dupa care repetati „operatiunea” in august. In cazul salcamului mov, tunderea se face toamna, dupa caderea frunzelor. Cu cat tundeti mai mult, cu atat asta va favoriza inflorirea arbustului, in sezonul urmator.
Pe de alta parte, in timpul verii, salcamul japonez are nevoie de udari constante. Atentie: nu lasati, insa, apa sa balteasca in jurul arborelui! Daca nu il udati regulat, riscati ca anul urmator sa nu mai infloreasca si toate eforturile de pana atunci sa fie in zadar.
Sursa: gradinacuidei.ro
Cititi si: Arbori ornamentali care cresc repede
Cititi si: Arbori ornamentali cu flori galbene – splendoare in gradina