Daca lucrezi in domeniul constructiilor, atunci cu siguranta nu ai nevoie de explicatii in ceea ce priveste sapa autonivelanta si aplicarea acesteia. La fel de bine, daca ai locuit in trecut intr-un apartament pe care a trebuit sa il renovezi sau daca in momentul de fata casa ta seamana mai mult cu un santier, decat cu o locuinta, atunci nu ai nevoie de explicatii suplimentare. Cel mai probabil stii pe de rost definitia tuturor materialelor de constructii pentru orice tip de proiect.
Daca nu faci parte din niciuna dintre categoriile enumerate mai sus, atunci esti la locul potrivit. Cu riscul de a suna ca o reclama la TV, redactam urmatoarele propozitii. Iti renovezi apartamentul si nu stii cu ce sa incepi? Vrei sa schimbi pardoseala si nu vrei sa apelezi la ajutorul unui meserias? Ti s-a spus ca este nevoie sa aplici o sapa autonivelanta, dar nu stii ce este si cu atat mai putin cum trebuie aplicata?
Ei bine, daca ai raspuns afirmativ la oricare dintre intrebarile de mai sus (sau la o alta intrebare asemanatoare pe care o ai in gand acum, dar pe care noi nu am scris-o), citeste in continuare pentru a afla ce este sapa autonivelanta, de ce ai nevoie de ea si, mai ales, cum o aplici.
Sapa autonivelanta. Ce este
Sa o luam cu inceputul. Ce este sapa autonivelanta? Este un produs pe baza de ciment, nisip si aditivi organici care atunci cand este amestecat cu apa se transforma intr-un mortar fluid, ce poate fi aplicat in mai multe straturi, daca este nevoie. Pana aici, destul de simplu, zicem noi. De ce ai nevoie de o sapa autonivelanta? Odata aplicata, aceasta va uniformiza o suprafata sau o va aduce la un anumit nivel dorit, in functie de caz. Pentru incaperile unei case construite pe pamant trebuie turnata si o sapa facuta din amestec de nisip, pietris si ciment, insa pentru camerele dintr-un bloc civil, este suficient sa torni o sapa autonivelanta. Cu alte cuvinte, autonivelanta se foloseste inaintea aplicarii imbracamintelor de pardoseala cum ar fi marmura, granitul, parchetul sau placile ceramice.
Sapa autonivelanta. Cum o aplicam
Ca in orice situatie asemanatoare, inainte sa aplicam un strat nou… in mod evident, il eminam intai pe cel vechi. In cazul de fata, trebuie eliminata pardoseala anterioara. Dupa, trebuie curatata foarte bine suprafata pe care urmeaza sa se toarne sapa. Cum? Prin maturare, suflare cu aer sub presiune sau aspirare. Apoi, inainte sa aplicam sapa autonivelanta, trebuie sa aplicam amorsa, care nu face altceva decat sa sporeasca aderenta sapei. Pentru aplicarea grundului puteti folosi bidineaua, trafaletul sau peria. Dupa amorsare (de regula trebuie sa asteptati cel putin o ora, dar este indicat sa urmati indicatiile inscrise pe ambalaj), turnam sapa autonivelanta.
Pentru prepararea ei aveti nevoie de apa si de o galeata mare (una de 25 l este ideala). Este foarte important sa urmati cu exactitate pasii inscriptionati pe amabalaj deoarece daca folositi prea multa sau prea putina apa acest lucru va duce la fisurarea sapei – si nimeni nu isi doreste asta. Adaugati apa curata in galeata, turnati pulberea din sac si amestecati cu un mixer electric, la viteza mica, pana obtineti o pasta omogena. Dupa ce ati preparat-o, lasati pasta in vas pentru inca 5-10 minute si apoi amestecati din nou. Turnati continutul incepand din cel mai inalt colt al incaperii, serpuit (in forma de S). Folositi gletiera cu dinti pentru a intinde sapa si apoi folositi o rola cu tepi pentru eliminarea bulelor de aer si pentru a obtine o suprafata neteda.
Si acum, la sfarsit, ajungem la cel mai important pas, uscarea sapei autonivelante. Daca montam pardoseala pe o sapa care nu a fost uscata corect, riscam sa fim nevoiti sa refacem lucrarile. Mai exact, am lucrat degeaba si trebuie sa o luam de la capat. Mai multe despre uscarea corecta a sapei, AICI. De regula, o sapa autonivelanta de 2-3 mm se usuca in 24 de ore, in timp ce un strat de 10 mm se poate usca si intr-o saptamana. Cu toate acestea, exista anumite echipamente care pot grabi procesul. Le gasiti AICI.
Asadar, cum stau lucrurile cu sapa autonivelanta? Noi speram ca am raspuns la toate intrebarile pe care le aveati.
Foto: http://paddles.info
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: