Chiar daca nu este un accesoriu pretentios, covorul trebuie, totusi, ingrijit daca vreti sa va bucurati de el cat mai mult timp. Pentru a-l proteja si a-i pastra textura si culorile cat mai vioaie, urmati cele sase sfaturi pentru ingrijirea covorului. Mai exact, sunt sase recomandari despre ceea ce nu trebuie sa ii faceti unui covor pentru a-l avea sub picioare cat mai pufos si cat mai mult, cu masura alternativa inclusa la fiecare pas.
Prima regula este sa nu frecati covorul atunci cand vreti sa indepartati o pata din el. Stim ca acesta este aproape un automatism, dar trebuie sa scapati de el. Covorul are in structura sa fibre impletite la cald, in procesul de productie, pentru a-i da mai multa fermitate si, implicit, trainicie si atunci cand frecati aceste fibre sunt practic despletite si aspectul final lasa astfel de dorit. Asa ca, in loc sa frecati, mai bine presati in mod repetat asupra petei respective pana cand o eliminati.
Si asta ne duce la cea de-a doua regula – folositi produse chimice de curatat dedicate exclusiv covoarelor si nu substante multifunctionale. Exista o mica exceptie, spun specialistii site-ului Home.About.Com, si anume prepararea unei substante acasa, in care sa folositi o cana de apa calda, un sfert de cana de apa rece si lichid de vase diluat in volumul de apa. Curatati prin presare folosind un prosop alb curat sau servetele de hartie.
Urmatoarele doua reguli sunt de la sine intelese, dar le asternem aici de dragul trecerii in revista. Nu umblati incaltati peste covor si nu mutati mobilier in casa tarandu-l peste covor. Nu este nimic, poate, care sa dauneze mai mult unui covor decat mizeria de afara pierduta printre firele sale. Regula este valabila si pentru animalele de companie plimbate pe afara si ale caror labute ar trebui temeinic curatate la intrarea in casa. In privinta mutatului, daca nu puteti strange covorul sau daca nu puteti ridica mobila respectiva, folositi bucati de placaj peste care sa gliseze pentru a o transporta spre noul loc.
Aspiratoarele moderne vin acum si cu perii de strans parul care se invart foarte repede pentru a-si face treaba. Expertii spun ca, daca aceste perii merg de minune la covoarele clasice sau cele asa-zis nitoase, ele pot distruge covoarele impletite sau asa-numitele covoare berbere, mai exact covoarele cu ochiuri care vor fi desirate de peria respectiva. Nu in ultimul rand, evitati expunerea covoarelor la lumina solara directa, mai ales in timpul verilor fierbinti. Principalul efect este decolorarea fibrelor si, implicit, pierderea culorii vii pe care o avea initial covorul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: