De la distanta, ciudata constructie pare a fi un monstru din tabla spijinit pe niste picioare fragile din lemn, incovoiate sub greutatea sa. Aratarea este cu atat mai infricosatoare cu cat este amplasata chiar in portul Goteborg, al doilea oras ca marime din Suedia, iar reflexia sa in apa ii sporeste aspectul care inspira teama. In realitate, constructia din otel este o sauna publica ridicata de o companie de arhitectura din Berlin la capatul unui ponton din lemn.
Structura este un amalgam de materiale de constructie randuite intr-o maniera desavarsita. La exterior este acoperita cu tabla ondulata, in timp ce in interior clientii sunt primiti de un decor cu totul schimbat, mult mai primitor, din lemn si pereti din sticla si, pe alocuri, chiar din sticle. Proiectul face parte dintr-un vast program de reabilitare economica si sociala a portului Fihamnen care va deveni un imens parc public inainte de cea de-a 400-a aniversare a orasului suedez.
Designerii companiei germane au vrut ca sauna lor in stil industrial sa aduca la un loc toate categoriile sociale din cartier, de la tinerii pe role, muncitori in port, pana la cei care isi plimba cainele pe cheiul portului dimineata si seara. Oficialii locali, citati de site-ul Dezeen.com, sustin ca prin acest proiect au vrut sa retrezeasca la viata un vechi obicei scandinav, in care oamenii se strangeau in baile publice si discutau diferite subiecte de actualitate.
Arhitectii au lucrat cu o echipa de 24 de localnici pentru a finaliza constructia, ridicata pe piloni solizi din beton, si nu din lemn, asa cum par de la distanta. Au ales sa inveleasca constructia in tabla veche pentru a o integra perfect in peisajul industrial din imprejurimi. Interiorul este mult mai primitor, cu pereti imbracati in sindrila din lemn care dau o textura interesanta ce pare sa domoleasca colturile incaperilor. Designerii spun ca sipcile din lemn au fost astfel amplasate incat sa creeze o anumita dinamica, un val in miscare care se sparge in ferestrele saunei. Peretii cabinei de dus au fost imbracati in sticle, cu acelasi efect de propagare a luminii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: