Munca de acasa si studiile universitare online au facut ca, in Bucuresti, chiriile sa scada serios. Si cum suntem inca departe de a depasi perioada de pandemie, vestile sunt bune pentru cei care vor sa se mute in Capitala si nu se gandesc, deocamdata, sa isi cumpere o locuinta.
În medie, un apartament nou cu două camere amplasat în București este închiriat acum cu 250 – 350 de euro pe segmentul mass market, cu 450 – 600 de euro pe segmentul middle market, un apartament nou cu trei camere este închiriat la valori cuprinse între 600 și 900 de euro pe segmentul middle market în timp ce o vilă se pot închiria de la 750 de euro în medie, potrivit jurnalistilor de la profit.ro.
Chiriile pe segmentul rezidențial nou din București au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020. Pentru următoarele 12 luni este estimată o evoluție liniară. ținând cont atât de rezultatele înregistrate de economia locală și de gradul de imunizare cât și de întoarcerea angajaților în clădirile de birouri, chiar și într-un sistem de lucru hibrid, și de începerea anului universitar.
Pret mic pe metrul patrat
Pretul pe metru patrat este in jur de 7,5 euro in trimestrul 2 din 2021, cu circa cinci procente mai mic decat aceeasi perioada a anului 2020. Cel mai bun an al pietei chiriilor cand vorbim despre pretul mediu pe metru patrat a fost anul 2008, cand acesta ajungea la 12,4 euro pe metru patrat, iar cei mai slabi ani au fost 2013 si 2014, cand pretul mediu pe metru patrat ajunsese la 6,3 euro pe metru patrat util.
Dorel Nita, Head of Data & Research in cadrul Imobiliare.ro, a explicat ca lucrul si cursurile de la distanta au dus la crearea unui clivaj intre piata vanzarilor si cea a inchirierilor, deoarece pretul de cumparare a crescut, insa chiriile au scazut si in acest an.
„Pe fondul popularizarii lucrului si cursurilor la distanta, perioada pandemica a produs, cel putin temporar, o discrepanta intre piata vanzarilor si cea a inchirierilor: daca in cel dintai caz preturile au revenit pe un curs clar ascendent in prima jumatate din 2021, in cel de-al doilea, pretentiile proprietarilor au continuat sa se diminueze anul acesta“, a spus Dorel Nita.
Surse: profit.ro, stiripesurse.ro