De ce lemn?
Lemnul este un material natural folosit inca din cele mai vechi timpuri in constructii si design interior. Indiferent de tipul de spatiu, public sau industrial, lemnul poate fi utilizat pentru a realiza orice tip de element decorativ si de finisaj: panouri, scari, pardoseala, tamplarie sau mobilier. Mai departe, vom vorbi despre cateva modele de scari interioare din lemn.
Alege scari interioare din lemn
Materia prima folosita pentru a realiza aceste scari de interior este de cea mai inalta calitate. Este vorba de specii cum ar fi fagul, stejarul, paltinul, ciresul, salcamul, nucul sau frasinul.
Procesul de fabricatie
Lemnul trebuie sa fie bine uscat inainte de prelucrare. Cheresteaua bruta este prelucrata de masini de inalta precizie, obtinandu-se initial lamele sau fasii de lemn. Apoi se elimina defectele mari precum noduri, scoarta, fisuri, putregai si se sorteaza lamelele in functie de culoare si textura. In final, se foloseste un adeziv pe baza de apa pentru trepte si contrapase.
Finisajele scarilor din lemn
Masinile de calibrare si formare sunt utilizate si pentru a aduce placile de lemn la grosimea si finisajul dorit. Finisarea elementelor scarii se realizeaza cu scopul de a imbunatati aspectul si calitatea suprafetelor din lemn. Pe piata, se produc scari si trepte cu dimensiuni standard ori personalizate. Prelucrarea profesionala este realizata cu ajutorul unor echipamente complexe, cum ar fi masinile CNC.
Lacuirea creste rezistenta
Pentru finisarea scarilor, lacurile pe baza de apa sau poliuretan sunt utilizate pentru a oferi o rezistenta ridicata la uzura si, de asemenea, la actiunea agentilor fizici sau chimici. Prin finisare, lemnul capata un aspect estetic placut si o durata de viata mai lunga. Culoarea unei scari din lemn poate fi modificata prin colorare, astfel incat nuanta sa se armonizeze designului interior.
Unde poti monta scari interioare din lemn?
Scarile din lemn pot fi utilizate atat in spatii publice cat si rezidentiale: vile, mansarde, apartamente duplex, blocuri de locuit. Exista mai multe tipuri de scari, dintre care mentionam: simple sau duble, drepte, curbate sau spiralate, cu sau fara contra-trepte, cu sau fara balustrada. Proiectarea unei scari este decisa in functie de configuratia spatiului (inalta, joasa, larga, ingusta etc.), designul dorit in interiorul respectiv si, de asemenea, in functie de alte aspecte practice. De exemplu, o scara dubla este indicata numai pentru zonele largi de la intrare, dar atata timp cat acestea raman simple, minimaliste.
O treapta= 18-20 cm
Inaltimea recomandata pentru un pas este de 18-20 cm. Acest standard va permite sa calculati numarul de trepte necesare pentru interiorul in care veti plasa scara.
O scara dreapta sau in forma de L se potriveste bine in spatii mici. O scara curbata poate oferi un sentiment de eleganta, dar nu este neaparat o alegere foarte practica.
Daca copiii sunt printre utilizatorii scarilor, acestea trebuie prevazute cu elemente suplimentare de securitate pentru a evita posibilele accidente.
Beneficiile scarilor din lemn
Scarile din beton sunt mari, grele si supraincarca spatiul, inclusiv vizual. Scarile metalice ofera interioarelor un aspect „cool”, dar nu se integreaza in unele stiluri de design. In schimb, scarile din lemn sunt elegante, suple, flexibile si versatile, permitand accesul in spatii inguste unde nu sunt posibile alte variante de design. In plus, scarile din lemn ofera interiorului o senzatie de caldura si ajuta la crearea unei atmosfere primitoare si calde.
Instalarea scarilor interioare de lemn
Daca v-ati decis pentru un model de scari interioare din lemn, trebuie sa stiti ca partea cea mai mare a lucrarilor este realizata in fabrica, inclusiv unele etape de finisare, ceea ce face ca asamblarea la fata locului sa dureze mai putin. Trebuie sa mentionam ca, in cazul optiunii pentru scari interioare din lemn, costurile cofrajului si turnarii din beton sunt eliminate.
Chiar daca ati ales o scara din beton, treptele acesteia pot fi imbracate in lemn, rezultand in final o scara durabila cu un aspect deosebit de placut datorat aplicatiilor din lemn.