Scoala online ideala presupune existenta unei platforme de e-learning si profesori care nu doar sa dea teme elevilor, apreciaza fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea.
Fostul ministru a explicat, la Digi24, cum ar trebui sa fie organizata predarea pe o platforma online. „Trebuie sa iei toti profesorii buni din tara, trebuie sa-i pui intr-un studio, trebuie sa le inregistrezi lectiile pe care ei le predau in acel studio. Dupa ce ai inregistrat lectiile facute de cei mai buni profesori din tara, la acele inregistrari filmate adaugi exemple, contraexemple, animatie, text, scheme si creezi o lectie-model”, a spus fostul ministru.
„Aceasta lectie-model o pui pe o platforma. Eventual, poti sa creezi si doua variante ale aceleiasi lectii – o varianta remediala, adica pentru elevi care au dificultati de invatare, si o varianta de excelenta, adica pentru elevii care sunt foarte buni si carora le dai mai multe exercitii”, a adaugat Mircea Miclea.
Avantajul este clar: de pe telefonul mobil, in timp ce merg catre scoala, elevii pot sa acceseze lectia predata de cel mai bun profesor din tara aceasta si atunci va invata.
Avantaj pentru profesorul de la clasa
Inclusiv pentru profesorul de la clasa va fi un ajutor, pentru ca il va putea trimite pe elev direct la acel continut, nu la temele acelea uriase, si in acelasi timp va fi o motivatie pentru profesorul de la clasa sa se ridice la nivelul lectiei pe care o da profesorul pe care copilul il poate accesa online”, a explicat Mircea Miclea.
„Atunci tu, intr-un amarat de sat, cu un profesor care vine doar din cand in cand acolo, pentru ca nu ajunge autobuzul, ai avea acces direct de pe telefonul celular, nici macar nu-ti trebuie tableta, la lectia celui mai bun profesor din tara”, a adaugat profesorul Miclea.
Frica, noua pandemie
Ne vom confrunta cu doua pandemii: cea de coronavirus si o pandemie de frica, atragea, recent, atentia Mircea Miclea.
„Riscul este ca pandemia fricii sa depaseasca impactul negativ pe care il are pandemia coronavirusului. E posibil ca parintii sa fie extrem de anxiosi sa-si dea copiii la scoala, e posibil ca profesorii sa fie extrem de anxiosi sa intre la clasa. Si, daca nu vom scapa de aceste frici oricat de greu ne-ar fi, atunci anul scolar va fi puternic periclitat, indiferent de cazurile de coronavirus”, a spus Mircea Miclea.
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa