Scolile nu sunt focare de infectie cu coronavirus, asa ca nu ar fi trebuit inchise, spune fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea. „Consider ca e o mare greseala cum se procedeaza”, adauga acesta.
„Sa ne uitam putin la date. Acum cateva zile, OMS a publicat un studiu in care arata ca nu scolile sunt focare de infectie Covid. Anterior, studii din Germania, Spania, Norvegia, Elvetia au aratat clar ca inceperea scolilor in varianta clasica nu creste numarul cazurilor de Covid”, explica fostul ministru, intr-un interviu pentru spotmedia.ro.
„Cifrele Ministerului Sanatatii de la noi arata ca inainte de 15 septembrie proportia copiilor si adolescentilor pana la 19 ani care aveau Covid era de 6,18%, iar acum e 6,53%. Deci proportia este extrem de mica raportat la totalul populatiei, iar inceperea scolii si o luna de cursuri nu au avut niciun impact in raspandirea Covid la nivelul copiilor”, insista Mircea Miclea.
Puse toate la un loc, aceste date arata ca scolile nu ar fi trebuit inchise, apreciaza Miclea. „Eu vad insa ca ministerul este mai degraba preocupat sa inchida scoli in loc sa fie preocupat de redeschiderea lor. O abordare care nu se bazeaza pe date, chiar e impotriva datelor”, subliniaza fostul Ministru al Educatiei.
„O decizie proasta”
In opinia lui Mircea Miclea, inchiderea scolilor din cauza infectarilor cu coronavirus este „o decizie proasta”. Potrivit acestuia, scolile ar trebui sa fie ultimele institutii care sa fie inchise si primele care trebuie deschise si „testate prioritar”.
„Nu putem sa ne jucam cu aceasta generatie! Daca inca un an de zile se acumuleaza pierderi, din pacate, ele ar putea sa atarne extrem de greu. Pentru ca pierderile sunt cumulative. Daca nu inveti tabla inmultirii anul acesta, nu poti intelege extragerea radacinii patrate mai tarziu si nici rezolvarea ecuatiei de ordinul 2 peste alti ani. Efectele vor fi dezastruoase mai ales in conditiile in care avem o rata de analfabetism atat de mare”, avertizeaza fostul demnitar.
Peste 5.300 de noi imbolnaviri
Astazi au fost inregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestarii pacientilor care erau deja pozitivi, 777 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
De la debutul pandemiei, 6.681 de persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat. In intervalul 27.10.2020 (10:00) – 28.10.2020 (10:00) au fost raportate 107 decese (60 barbati si 47 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Cititi si: Ce se intampla cu vaccinul romanesc contra COVID-19
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania