Vara si-a intrat in drepturi si simtim asta din plin afara. Plantele au insa nevoie in continuare de atentie si sunt multe de facut in luna iulie, cand soarele dogoreste pe cer, desi gradinaritul pare sa fie ultima noastra grija. Mai jos va prezentam cateva sfaturi utile pentru gradinarit in luna lui cuptor, identificand mici sarcini pe care nu ar trebui sa le neglijati in pofida arsitii de afara, preluate de pe Thegardenhelper.com Accesand acest link, gasiti alte sfaturi utile.
Pentru inceput, indreptati-va atentia spre plantele din jardiniere sau alte recipiente pe care le-ati folosit pe post de ghivece. Fiind de regula asezate la umbra, puteti lucra in liniste la ele, fara sa fiti deranjati de soarele dogoritor. Curatati plantele din ghivece, mai ales daca plantele s-au dezvoltat peste masura, scurgandu-se in afara recipientului sau inaltandu-se. Dati-le o forma compacta, mai atragatoare, inlaturand tot ceea ce este in exces, precum frunze si tulpini uscate. La nevoie, taiati tulpina deasupra mugurelui din care vor iesi noi frunze. Plantele vor creste destul de repede la loc.
Nu uitati insa ca zapuseala scoate si insectele daunatoare la vanatoare, asa ca fiti cu ochii pe ele. Pot face ravagii atat printre legume, cat si plantele decorative. Ideal este sa le culegeti de mana si apoi sa le aruncati intr-un recipient in care aveti apa cu sapun. Lichidul le va veni de hac imediat. Pentru ca vorbim de daunatori, fiti cu ochii in patru si la bolile care pot lovi in gradina, manifestate sub diferite forme. In functie de simptome, cautati solutii de la specialisti.
Gradinarit in luna lui cuptor – curatenia de vara
Pentru ca am vorbit de curatatul plantelor din ghivece, aceeasi operatiune ar trebui sa o reluati si in gradina de legume. De exemplu, in cazul rosiilor, este indicat sa retezati o parte din frunze pentru a permite o aerisire mai buna, ajutand planta sa se dezvolte mai bine. Indepartati acele mici excrescente care cresc la baza unei crengi mai mari si care specialistii spun ca folosesc din hrana plantei fara a avea insa niciun rol in dezvoltarea acesteia. Nu curatati, totusi, in exces pentru a nu afecta procesul de fotosinteza.
Tot in iulie este indicat sa curatati arbusti precum tuia. Daca intarziati cu aceste lucrari si le faceti in toamna, arborele s-ar putea resimti pe timpul frigului din cauza taieturilor proaspete. Tot in iulie este indicat sa cultivati legume precum brocoli, varza de Bruxelles, conopida si fasole, a caror recolta se culege toamna, cand se lasa frigul.
De asemenea, in cursul lunii care tocmai a inceput, cand straturile de flori ating culmea frumusetii, puteti observa daca aranjamentul floral se pliaza pe planurile initiale. Mai exact, puteti face poze spatiilor ramase goale astfel incat in primavara sa le acoperiti cand puneti din nou rasaduri.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: