Gatitul este pentru unii o pasiune, pentru altii este insa o corvoada. Pentru acestia din urma facem o scurta sinteza a unor secrete din bucatarie care sa transforme manevratul oalelor si ingredientelor intr-o adevarata placere si, in final, o proba de maiestrie culinara. Aceste trucuri sunt testate de generatii intregi asa ca mizati pe ele fara nicio urma de indoiala.
Lesne de inteles ca un gatit ca la carte merge mana in mana si cu o tehnica pe masura. Va propunem atentiei o serie de aragaze si plite incorporabile pe gaz moderne care sa sustina in mod practic trucurile din bucatarie pe care urmeaza sa vi le dezvaluim.
Ceapa folosita pentru salate isi pierde iuteala daca inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freca cu putina sare. De asemenea, sarea in salate se pune inainte de a adauga uleiul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.
Pentru mancarea de varza aceeasi reteta, se freca cu putina sare pentru a fi mai frageda.
Conopida isi va pastra culoarea alba daca in apa care fierbe se pune o lingurita de sare. Pentru a indeparta insectele din conopida,inainte de fierbere se tine circa o ora in apa rece.
Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.
Exista un truc si pentru preparatele care contin orez (sarmalute, ardei umpluti, etc). Ca sa fie mai pufoase, orezul era pe jumatate fiert atunci cand il adaugati in compozitia de carne.
Iar in ceea ce priveste fragezimea cotletelor, secretul este urmatorul: inainte cu 10 minute de a le baga la cuptor le ungeti cu ulei.
Secrete din bucatarie – pastrati substantele nutritive in alimente
Cand se fierb legumele proaspete sarea se pune intotdeauna la inceput, la legumele uscate sarea se pune cu cateva minute inainte de a fi gata fierte, pentru a nu se intari.
Stiati ca friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea se elimina, sub influenta sarii.
Legumele verzi se fierb in vase descoperite, in acest fel pastrandu-si culoarea. La fierberea legumelor verzi, sarea se adauga intotdeauna la inceput, pentru a nu se pierde vitaminele si sarurile minerale.
Dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi. In acelasi context, salata de vinete va avea o savoare deosebita daca incorporam in ea usturoi in loc de ceapa.
Mancarurile nu se reincalzesc direct la foc, ci pe un vas cu abur, caci altfel pierd din substantele nutritive, mai ales vitaminele.
Surse: Gastronomie.ele.ro, Secretelefemeilor.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: