Gospodarii de rand, dar si cei experimentati au cateva secrete pentru ca pomii sa prinda radacini. Sezonul plantarilor a inceput deja si toata lumea isi doreste sa nu munceasca in zadar si, in anii urmatori, sa se poata bucura de fructe proaspete, de exemplu.
Micile trucuri fac diferent intre pomii care „se prind” si cei care nu. Fie ca vorbim de o mama de grau pusa la radacina sau de o solutie din ramuri de salcie, toate aceste amanunte sunt importante pentru o livada bogata, potrivit agrointel.ro.
„Atentie, nu uitati sa puneti in groapa o mana de grau. Boabele de grau elimina, atunci cand germineaza, o substanta (auxina) care ajuta la prinderea si dezvoltarea sistemului radicular. Aceste auxine sunt cei mai importanti hormoni din plante. Ele regleaza multe procese, printre care si inradacinarea, explica pomicultorul George Ristea.
„Apa de salcie”, un stimulent eficient
Stimularea cresterii radacinilor se face si cu ajutorul „apei de salcie”. Se prepara din crengute de salcie rupte in bucati cat mai mici. Peste o mana de ramurele se pun aproximtiv doi litri de apa fiarta, intr-un vas care se acopera si se lasa cateva zile pana cand capata o culoare verzuie. Asta inseamna ca substantele active din salcie au trecut in apa.
Intreaga solutie se filtreaza, ramurele se arunca si lichidul se pune in sticle. Poate fi folosita imediat sau pastrata la frigider si utlizata in zilele urmatoare. Inainte de a planta pomul, il lasati cu radacinile in aceasta solutie, pusa intr-un vas ceva mai incapator, pentru a absorbi substantele active. Dupa plantare, folositi cateva zile apa de salcie pentru a uda pomii.
Cea mai benefica perioada de plantare pentru majoritatea speciilor de pomi fructiferi este toamna tarziu, cu conditia ca temperaturile sa nu scada sub 5 grade Celsius. Plantarea pomilor fructiferi toamna favorizeaza prinderea radacinilor pomilor, care isi incep cresterea primavara sau in zilele mai calde de iarna, cand temperaturile depasesc pragul de inghet. Astfel, pomii sunt hraniti inca de la inceputul primaverii, iar puietii intra in faza de vegetatie cu tot necesarul de nutrienti care ii ajuta sa se dezvolte.
Plantarea se poate face si iarna, insa doar in acele perioade in care temperaturile se mentin in jurul valorii de 5 grade Celsius si nu exista riscul de inghet la nivelul solului.
Cititi si: Salcamul japonez, un arbust spectaculos
Cititi si: Arbori ornamentali care cresc repede