Semanarea patrunjelului toamna – Fie ca ai o bucatica de gradina, fie ca stai la bloc si ai putin spatiu in curtea blocului, te poti bucura de placerea de a avea propria cultura de patrunjel daca inveti cateva lucruri esentiale si simple despre gradinarit.
Semanarea patrunjelului toamna – Exista doua feluri de patrunje, cel pentru frunze si cel pentru radacina. Patrunjelul e o planta bianuala aromatica, un tonic general, un antioxidant puternic si un purificator al organismului, fiind bogat in vitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid si clorofila.
Locul in asolament, fertilizarea si lucrarile de pregatire pentru semanarea patrunjelului sunt identice cu cele cunoscute la cultura morcovului. Semanatul se face toamna, in pragul iernii sau primavara, avand in vedere capacitatea germinativa, de obicei foarte scazuta, a semintelor.
Semanarea patrunjelului toamna – care este procedura
Semanarea patrunjelului toamna se face la aceleasi distante precum la morcov, cu 5-6 kg de samanta la hectar. Combaterea chimica a buruienilor se face tot la fel ca la culturile de morcovi. Imediat dupa semanare se recomanda folosirea de Afalon. Bolile frecvente sunt fainarea si septorioza care se combat cu Dithane sau Captadin.
Cultura fortata se executa prin plantarea radacinilor obtinute in camp sau rasadite, dupa o perioada de repaus de cel putin 2 saptamani. Plantarea se face incepand din octombrie pana in febriarie iar recoltarea incepe la 4-6 saptamani. Patrunjelul care nu s-a recoltat in toamna ierneaza fara pierderi si primavara de timpuri poate fi recoltat pentru radacini sau frunze.