Septembrie este una dintre lunile in care gradinarii au foarte mult de munca. De la curatarea pomilor si arbustilor si pana la plantarea de noi culturi, sunt cateva lucrari care necesita ceva timp si efort, mai ales daca vremea e frumoasa.
Odata ce ati cules fructele pomilor din gradina, urmatorul pas este taierea si curatarea lor. Este ideal ca aceste lucrari sa fie facute acum pentru ca, in cursul lunii, nu exista risc de temperaturi negative, care ar dauna pomilor si arbustilor proaspat taiati. Pentru soiurile de pomi fructiferi ale caror fructe se coc dupa finele lui septembrie, lucrarile se amana. Pana la finele lui septembrie in gradina trebuie taiat si gardul viu, rarit si bine curatat de crengile moarte si uscaturi.
Tot luna aceasta, trebuie sa va ocupati si de gradina din balcon, potrivit agrointel.ro. Bulbii trebuie pusi in vase cu pamant si ingropati pana la incoltire. Plantele mediteraneene de ghiveci (asa cum este oleandrul, spre exemplu) si verdeturile din ghivece (rozmarin, menta etc.) nu trebuie inca fertilizate, pentru a nu le stimula cresterea abundenta. La sfarsitul lunii, cand scad temperaturile, cactusii si alte plante mai sensibile trebuie aduse inapoi in locuinta.
O noua recolta de legume
Daca vremea este frumoasa poti profita de solul cald si fertilizat si poti cultiva salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida si dovlecei de toamna. In doua saptamani o sa ai legume proaspete. Daca nu esti interesat de o “recolta de toamna”, terenul din gradinile de zarzavat trebuie curatat, sapat, maruntit si lasat se se odihneasca pana in primavara.
Acum este și perioada recomandată pentru plantarea bulbilor pentru florile de primăvară. Arbuștii care au înflorit vara și bujorii, care pot fi mutați numai toamna, trebuie divizați. În schimb, dacă dorești să îți amenajezi un gard viu în grădină, acesta este momentul ideal în care îl poți planta. Florile bienale trebuie aduse treptat la locul lor final.
Plantele permanent verzi și coniferele trebuie plantate până la mijlocul lunii. De asemenea, în această perioadă se seamănă plantele anuale rezistente la iarnă, cum sunt albăstrelele, gălbenelele și toporașii, pentru a înflori în anul următor.