Cu totii ne dorim sa ne bucuram de legume proaspete pe tot parcursul anului, dar acest lucru nu este posibil. Sau cel putin asa cred foarte multe persoane. Prin articolul de astazi vrem sa dovedim ca este posibil sa produci legume si iarna, daca ai o sera ingropata. Citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii.
Sera ingropata. Aspecte generale
O sera ingropata este utila atat pentru consumul unei familii, cat si pentru comert. Oricine poate construi o astfel de sera, iar costurile sunt relativ reduse. Cu o investitie de doar 270 de euro, poti sa iti construiesti o sera/solar de tip Walipini, care iti va permite sa ai o gradina plina cu legume proaspete, chiar si in zilele geroase de iarna.
Principiul care sta la baza acestei constructii este unul simplu: caldura din timpul zilei este „prinsa” astfel incat sa fie pastrata o temperatura optima si pe timpul noptii. Astfel, se mentine o temperatura constanta 24/24, iar legumele precum salata, rosiile, varza, broccoli si altele pot fi cultivate si in sezonul rece.
Sera pe care o vom prezenta mai jos este una de tipul Walipini (temen indian pentru „loc cald”). Modelul propus are 6 metri latime si 23 lungime si a fost construit in La Paz, Bolivia.
Sera ingropata. Cum se construieste
In primul rand, alege un loc neumbrit, care sa fie luminat de soare pe tot parcursul anului. Sapa o groapa rectangulara de aproximativ 2,5 m adancime. Sigur ca fiecare decide cat de adanca, lunga sau lata va fi constructia sera in functie de cat de multe legume doreste sa cultive. Un zid gros de pamant in partea din spate a constructiei si un perete mult mai mic in partea din fata furnizeaza unghiul necesar pentru acoperisul care poate fi din folie de plastic, sticla sau policarbonat, in functie de buget. Peretii poti fi facuti din piatra, pamant sau alte materiale naturale suficient de dense pentru a absorbi cantitati mari de caldura.
Peretele de nord trebuie sa fie mai inalt decat cel din sud deoarece in felul acesta iarna o sa fie captata toata caldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele. De asemenea, peretii trebuie sa fie putin inclinati, iar interiorul ar trebui sa arate in forma de \_/, pentru a nu se darama. Inainte sa adaugi pamant fertil, pe care practic vor creste plantele, toarna cel putin 30 cm de pietris pe toata baza serei – acesta are rolul de a drena surplusul de apa din sera subterana.
Este important de stiut ca infiltrarea apei in pereti sau in „podea”” poate fi distructiva deoarece zidurile se vor prabusi, iar umezeala din sol va afecta cresterea plantelor. Din acest motiv, exista anumite precautii care trebuie luate in considerare in ceea ce priveste hidroizolarea, drenajul, dar si ventilarea constructiei.
De asemenea, este esential ca folia care inveleste acoperisul sa nu fie subtire. Acoperisul sigileaza practic groapa si permite razelor soarelui sa patrunda in interior, lucru care creeaza un mediu cald si stabil, necesar pentru cresterea plantelor. In jurul acestuia trebuie facute santuri mici si folosite tuburi de plastic sau chiar folie, pentru a crea santuri de drenaj. Acest lucru va proteja sera ingropata de inundatie.
Sera ingropata. Avantaje si riscuri
O sera ingropata nu este utila numai iarna. Aceasta poate fi folosita si in perioadele caniculare, cand temperaturile sunt foarte ridicate (50 de grade), iar plantele se sufoca. Sera le va pastra la temperaturi mai scazute, undeva la aproximativ 30 de grade. Asadar, sera ingropata este utila si in sezonul cald, cand absoarbe caldura in exces, dar si iarna, cand actioneaza ca un „calorifer” pentru legume.
In ceea ce priveste riscurile, sunt esentiale adancimea, orientarea catre soare, dar si ventilatia. In plus, este indicat sa existe o intrare bine protejata impotriva ploii si care va fi folosita pe timpul verii, pentru aerisire. Este indicat sa mai existe o aerisire si in partea cealalta a serei, pentru o ventilatie corespunzatoare, in sezonul cald.
Foto: inspirationgreen.com (Creative Commons)
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: